„Бащата на тениса“ в града под Белите брези загуби битката с COVID-19 на 74 години, информира rodopi24.com

Той е човекът, който доведе тениса на маса в Ардино и го превърна в истинска крепост на този спорт. Цяло съзвездие от шампиони – републикански, балкански, европейски и световни извая през годините неговия талант, отбелязват от школата по тенис на маса.

Решат Айдън има заслуга не само за развитието на тениса на маса в Ардино, но и за популяризирането на града в страната, Европа и по света.

„Домът ни е там, където са сърцата ни, там където свиваме семейното гнездо, там където общуваме с приятели, там където обичаме", заяви развълнуван от трибуната на Общинският съвет в Ардино Решат Айдън преди 9 години, по време на тържествената сесия в негова чест.

Роден в Ардино на 19 юни 1946 г., Решат Айдън се изселва през 1978 г. по изселническа спогодба с Република Турция. Дълги години е треньор по тенис на маса във Фенербахче. Негови възпитаници създадоха школи в Бурса, Ялова, Балъкесир, Измир, Люлебургаз и др.

През 2008 г. чрез бившата Държавна агенция за младежта и спорта, понастоящем МФВС и Министерството на правосъдието, за принос за развитието на спорта е възстановено българското му гражданство. Погребението ще бъде в Истанбул.