Асоциацията на професионалните тенисисти излезе с позиция по случая с Яник Синер. Световният №1 се е провалил на два последователни допинг теста през март, като в организма му са били открити ниски концентрации на метаболит на клостебол, забранено вещество, известно със своето въздействие върху мускулния растеж.

Италианският тенисист обаче не е наказан сериозно, тъй като независим трибунал приема, че той няма вина. Оправданието е, че веществото е попаднало в тялото му поради небрежност от страна на неговия физиотерапевт. Той е третирал рана в ръката на Синел с крем, съдържащ клостебол.

"Окуражени сме, че не е открита виновност или небрежност от страна на Яник Синер. Бихме искали също така да признаем надеждността на процеса на разследване и независимата оценка на фактите в рамките на Антидопинговата програма в тениса, което му позволи да продължи да се състезава. Това беше предизвикателство за Яник и неговия екип и подчертава необходимостта играчите и тяхното обкръжение да полагат изключителни грижи при използването на продукти или лечения. Почтеността е от първостепенно значение в нашия спорт", написаха от Асоциацията на професионалните тенисисти в социалните мрежи.