Той е едва на 19 години. Допреди дни малко хора го бяха чували. Никой не вярваше, че ще се запомни с нещо значимо в Ню Йорк. Е, вече е на 1/4-финал. Отстрани последователно Аляж Бедене, Григор Димитров, Дамир Джумур и Давид Гофен. Той е Андрей Рубльов и е считан за един от най-големите таланти в световния тенис.

Утре младокът ще се изправи срещу световния №1 Рафаел Надал в спор за място на полуфиналите. Руснакът отново ще влезе в мача като абсолютен аутсайдер. Такъв, какъвто беше във всеки един двубой от турнира досега. Дали обаче ще има сили да стори ново чудо и да се справи с именития си съперник? Предстои да разберем. Едно обаче е ясно - Рубльов вече намери място в тенис елита. Сега обаче му предстои по-трудната задача - да се задържи за постоянно в него и да оправдае очакванията, че ще бъде една от следващите големи звезди в тениса.

Кой е обаче Андрей Рубльов?

Андрей Рубльов е роден в Москва на 20 октомври 1997 година. Всички в семейството му са спортни натури. Баща му е бивш боксьор, а в момента се занимава с ресторантьорство. Майка му Марина Маренко е тенис треньор, като преди години е работила с Анна Курникова и Дария Гавилова.

"Винаги е обучавала тенисисти. Още щом съм се родил е сложила ракетата в ръката ми", разкрива Рубльов за майка си.

И е точно така. Започва да тренира от ранна детска възраст, а на 13 години вече взима участия по състезания. Най-големите му успехи от първите му стъпки в тениса са свързани с Летните младежки олимпийски игри в Китай през 2014 година, когато печели бронзов медал на сингъл и сребърен на двойки. В тези години е един от редовните участници на турнирите от „Фючърс“ сериите, които се провеждат през летните месеци в България. 

Първото му значимо постижение на АТП ниво идва през юли тази година, когато печели титлата на червени кортове в Умаг (Хърватия), побеждавайки на финала Паоло Лоренци. Към настоящия момент Рубльов е №53 в ранглистата, но със сигурност от следващата седмица ще е в Топ 50 на елита.

Извън тениса, Андрей е обикновен младеж, който не се различава много от връстниците си. Обича да излиза с приятели и да се забавлява. Сам споделя, че е голям музикален фен, а любимите му групи са "Металика" и AC / DC.

Когато не е на корта, много често 19-годишният тенисист може да бъде забелязан в боксовата зала или на баскетболното игрище. Признава, че големият му идол е Майк Тайсън.

В тенис средите Рубльов също има много кумири. Най-големите му любимци са Марат Сафин, Роджър Федерер, Рафаел Надал, Милош Раонич и... Григор Димитров.

Руснакът имаше вече щастието да победи един от идолите си. Наложи се над Димитров, като дори не загуби сет. В България веднага го определиха като "палача" и "екзекутора" на първата ни ракета. Утре му предстои среща с големия Рафаел Надал. Среща, която със сигурност ще бъде незабравима за него. Остава да разберем дали ще бъде незабравима и за... световния №1.
Светлин ТОНЕВ/БЛИЦ СПОРТ