Двукратната шампионка на Аустрелиън Оупън Виктория Азаренка се класира за четвъртфиналите на тазгодишното издание на турнира, след като записа успех с 6:2, 6:4 над чехкинята Барбора Стрицова.

Беларуската тенисистка, поставена под № 14 в схемата, загуби едва 11 гейма в първите си четири мача в Мелбърн и се оказва като вероятно най-голямата конкуренция на Серина Уилямс за титлата.

Стрицова оказа съпротива на Азаренка, но беше далеч от играта, която и позволи да елиминира третата в схемата Гарбине Мугуруса в предишния кръг. Чехкинята отпада от беларускинята на Аустрелиън Оупън за трета поредна година.

Съперничка на Виктория Азаренка на четвъртфиналите ще бъде германката Анжелик Кербер. Поставената под № 7 тенисистка се наложи над сънародничката си Аника Бек с 6:4, 6:0. До момента най-доброто постижение на Кербер на Аустрелиън Оупън беше отпадане в четвъртия кръг през 2013 и 2014 г.

До момента Азаренка и Кербер имат шест изиграни мача, като германката загуби всеки един от тях. Тя ще се опита да прекъсне този негативен баланс в предстоящия двубой.