Французинът Беноа Пер, който в четвъртък елиминира Григор Димитров от Australian Open, се натъкна на балканско отмъщение и отпадна от първия за годината турнир от Големия шлем. В Мелбърн 198-сантиметровият гигант отстъпи на гръцкия тенисист Стефанос Циципас с 3:6, 5:7, 7:6 (2), 4:6. Мачът на „Род Лейвър Арина“ продължи 2:45 часа.

Циципас, който преди година беше полуфиналист на Откритото първенство на Австралия, едва за трети път в кариерата си се класира за втората седмица на турнир от Шлема.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

Гръцкият тенисист започна ударно срещу Пер и направи пробив още във втория гейм на мача, а след това поведе с 3:0 в първия сет. След това французинът подобри сервиса си, но не успя да върне брейка и така загуби първата част.

Беноа Пер устоя на натиска на Циципас в началото на втория сет, но се пропука накрая. Тогава гъркът направи пробив за 6:5 и след това спечели своя сервис-гейм на нула, за да вземе и втората част.

През третия сет французинът спаси две възможности за брейк в подаването си. Той и съперникът му печелеха своите сервис-геймове и така се стигна до тайбрек. В него Беноа Пер два пъти проби подаването на Циципас и при втория си сетбол успя да спечели частта със 7:6 (2) и да намали изоставането си в мача.

Стефанос Циципас обаче не допусна обрат. Той направи пробив в решителния десети гейм на четвъртия сет, с което го спечели с 6:4, а с това взе и победата в мача.

На осминафиналите гръцкият тенисист ще се изправи срещу американеца Тейлър Фритц, който записа изключително трудна победа над испанеца Роберто Баутиста-Агут с 6:0, 3:6, 3:6, 6:4, 6:3 за 3 часа и 16 минути. По този начин 24-годишният Фритц за първи път в кариерата си преодоля третия кръг на турнир от Големия шлем.