Бащата на Новак Джокович - Сърджан реши да атакува големия конкурент на сина си - Роджър Федерер, който е рекордьор по титли от Големия шлем .

Настойникът избра за целта мачовете между Швейцария и Сърбия и Черна за "Купа Дейвис" през 2006 г.

"Тогава Роджър показа, че е най-добрият тенисист в света, но не и че е най-добрият човек. - Никой не се беше държал с Новак така. Не мога да разбера защо Федерер все още играе. Не мога да си го обясня - та той е на 34 години", коментира Сърджан, като разкри, че често е повтарял на Новак, че пътят му към върха ще е по-труден от този на швейцареца.

"Винаги съм казвал на Новак, че тъй като идва от малка държава, в която е имало бомбардировки, имало е войни, това ще направи пътя му в живота много по-тежък. Новак никога не е наранил друг човек, а освиркванията на някои турнири даже го правят по-силен", продължава Сърджан.

"Новак спечели мача, взе микрофона и каза: "Вие сте най-добрата публика в света". Тогава той показа колко силен е психически - като гранит. Всичко, което нашето семейство е правило, е било с цел да подпомогнем успехите на Новак. Да стигнем до това, което виждаме днес", допълни още бащата на сръбския тенисист.

Изказването му бе пордиктувано от двубоя  през 2011 г., когато Джокович побеждава Федерер на 1/2-финала на US Open 23 000 зрители от общо 24 000 са на страната на швейцареца.