Първите две ракети на българския женски тенис Цветана Пиронкова и Диа Евтимова няма да участват международния турнир "Алианц Къп" в София, който е с награден фонд 100 хиляди долара. Надпреварата ще се проведе на кортовете на Левски от 11 до 19 септември.
 
22-годишната Пиронкова, която е 34-а в света, решила да се даде почивка след Откритото първенство на САЩ. Пловдивчанката е финалистка от надпреварата през 2008 година, а през миналия сезон достигна до четвъртфиналите. Заради неизтеглена заявка 195-ата в света Диа Евтимова пък ще участва в турнира в Загреб по същото време с награден фонд 25 хиляди долара, където е номер 4 сред поставените в основната схема.
 
Третата ракета на страната Елица Костова получи "уайлд кард" и ще се включи в основната схема. Другите покани от организаторите за участие в основната схема бяха дадени на бившата европейска шампионка за девойки до 14 години Виктория Томова, на Таня Германлева и на германската Сара Хофман.
 
Други три българки пък влизат в схемата на квалификациите според класирането си в световната ранглиста. Това са Мартина Гледачева, Далия Зафирова и Десислава Младенова. "Уайлд кард" за квалификациите пък получават Елена Жечева, Антоанета Цървулкова, Ани Вангелова, Лиана Тодорова и Виктория Тодорова.
 
Под номер 1 в схемата ще бъде поставена 63-ата в света Карла Суарес Наваро от Испания. Тя е четвъртфиналистка от "Ролан Гарос" през 2008 година. Финалистката от миналия сезон Татяна Гарбин от Италия, която отстрани Пиронкова на четвъртфиналите през 2009 година, засега е под № 2. Още четири тенисистки от Топ 100 също запазват заявките си. Това са Ромина Опранди, бившата № 11 в света Ализе Корне от Франция, миналогодишната полуфиналистка Петра Мартич от Хърватия и Ивоне Мойсбургер от Австрия.
 
В състезанието се включват и бившите № 14 в света Ана-Лена Грьонефелд и Елени Данилиду. Директно в основната схема влиза и състезаващата се за Казахстан българка Сесил Каратанчева, която достигна до четвъртфиналите през 2009 година./БЛИЦ