България загуби плейофния сблъсък с Мексико от Световна група II на Купа „Дейвис“, след като Димитър Кузманов претърпя поражение от първата ракета на „ацтеките“ Херардо Лопес Виясеньор с 6:7(6), 6:4, 6:7(5) след 3 часа и 41 минути в зала "София". Пловдивчанинът показа характер и мъжество, излизайки на корта само ден след трагичната новина за смъртта на баща му Савко Кузманов, но с успеха на Виясеньор мексиканците направиха резултата 3-1 в своя полза и обезсмислиха последния мач, в който Адриан Андреев трябваше да се изправи срещу Луис Патиньо.

Въпреки смъртта на баща му вчера Кузманов и днес се бори мъжки, но главна роля за провала на България изигра слабото ръководене на отбора от капитана Теодор Бачев, който с безумно решение най-вече за мача на двойки обърка всичко, залагайки на Александър Лазаров и Габриел Донев, които отстъпиха на Ханс Ач Вердуго и Мигел Анхел Рейес-Варела с 4:6 4:6. На двойки трябваше да играят шампионите Александър Лазаров и Алекс Донски. Впечатление направи, че капитанът на мексиканците гореше в играта, подскачаше и във всеки мач даваше наставления на своите, докато Бачев гледаше безучастно и наподобяваше повече на пенсионер, който чака трамвая на спирката.

Кузманов поведе с 3:0 в първия сет и в четвъртия гейм пропусна две точки за пробив, позволявайки на мексиканеца да намали резултата. Втората ни ракета поведе с 4:1, но веднага след това Виясеньор осъществи пробив и намали пасива си на само един гейм. Кузманов пропиля нови две възможности за пробив, за да се стигне до 4:4. До края на сета и двамата спечелиха оставащите си сервис геймове и се стигна до тайбрек, в който българинът пропусна точка за сета при 6-5 и мексиканецът спечели драматично със 7-6 точки.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В началото на втората част Кузманов успя да пробие сервиса на съперника и поведе с 2:0. Виясеньор обаче намали резултата след гейм на нула, а впоследствие също реализира пробив и дръпна с 3:2. Българинът отговори с гейм на нула, но това не разколеба мексиканеца, който си върна водачеството при 4:3. В осмия гейм Кузманов спаси точка за пробив на съперника и изравни резултата, за да се стигне до маратонския девети гейм продължил около 10 минути. Кузманов пропусна две поредни точки за пробив, но след това се реабилитира и взе подаването на мексиканеца. Втората ни ракета приключи сета с гейм на нула и след 6:4 изравни резултата.

Двамата си размениха по гейм на нула в началото на решителния сет, след което Виясеньор поведе с 2-1. В четвъртия гейм мексиканецът имаше две възможности за пробив, но ги пропиля и Кузманов изравни. До края на сета никой от двамата не записа пробив и се стигна до втори тайбрек. В него Кузманов поведе с 3-1, но Виясеньор осъществи обрат за 4-3 в своя полза. След това мексиканецът реализира още две точки и стигна до три поредни мачбола при 6-3. Кузманов спаси първите два, но при третия си опит Виясеньор успя и донесе победата на гостите.