Българинът Григор Димитров се представи повече от блестящо срещу световния номер едно в мъжкия тенис Рафаел Надал. В осминафинален двубой от турнира в Ротердам българинът загуби с 1:2 сета (5:7, 6:3, 2:6), но игра като равен с равен срещу най-добрия тенисист в света. Роденият в Хасково талант проби на няколко пъти Надал и дори спечели един сет.

Първият гейм от първия сет Гришо сервираше, но бе пробит, след като няколко пъти резултатът бе изравняван 40:40. Във втория гейм световният номер едно също нямаше проблеми и надделя след 40:0.

В третия гейм обаче Гришо спечели подаването си и върна за 1:2 в полза на Надал. Испанецът обаче върна аванса си от два гейма, печелейки четвъртия за 3:1. Петият гейм бе за Гришо и така резултатът стана 3:2. Родният талант дори водеше с 40:15, но в крайна сметка затвори гейма при 40:30.

Надал спечели шестия гейм за 4:2, а при следващото си подаване Григор Димитров направи 4:3. При този резултат световният номер едно получи лекарска помощ на левия си крак и видимо изпитваше болка.
 
Последва голямата изненада от българска старан, Григор Димитров проби световния лидер за 4:4, а след това направо смаза Надал с 40:0 за 5:4 в своя полза. Същото стори обаче и Рафа, след като спечели подаването си на нула и резултатът стана 5:5.

В следващите два гейма обаче Надал бе безпощаден и затвори сета на 7:5.

Във втория сет първият гейм бе за Гришо и той спечели с 40:15 подаването си. Рафа Надал обаче изравни за 1:1 след 40:0 във втория гейм. Григор Димитров отново поведе с 2:1 гейма след като спечели сервирането си на нула.

В четвъртия гейм Надал успя да изравни за 2:2, след като спечели с 40:15. Гришо обаче отново излезе напред с 3:2 след 40:15, като в този тейм дори отбеляза и ас. Надал изравни за 3:3, след което българинът поведе с 4:3.

В седмия гейм при резултат 40:15 последва уникално разиграване от страна на българина. Гришо пусна топката до мрежата, Надал обаче успя да я извади и да я върне в полето на Димитров. Хасковлията обаче с летящ плонж прати топката в полето на Надал, за да затвори гейма.

Последва нов невероятен гейм за Григор Димитров, който проби Надал за 5:3, след което спечели подаването си за крайното 6:3. По този начин Григор Димитров взе сет на Рафа Надал.

В третия сет първият гейм бе спечелен от Рафа Надал, който сервираше. Следващото подаване бе за Гришо, който изравни резултат – 1:1. Надал спечели подаването си за 2:1, а Гришо възстанови равенството за 2:2. В петия гейм два пъти резултатът ставаше 40:40, като дори българинът имаше предимство и можеше да пробие лидера в световната ранглиста.

В този гейм Григор Димитров направи великолепни разигравания, след които публиката не спираше да го аплодира. В крайна сметка Надал взе гейма и излезе напред в резултата за 3:2. В шестия гейм Гришо подаваше, но този път Надал показа защо е номер едно и го проби като по този начин увеличи преднината си на 4:2 гейма. При следващото си подаване Надал спечели за 5:2, след като на два пъти резултатът ставаше 40:40. В осмия гейм Надал проби отново българина за победните точки в мача./БЛИЦ

Статистиката от мача
тук