България ще бъде домакин на Турнира на шампионките по тенис в следващите три години. Това съобщава сайтът на женската тенис асоциация (WTA). Наградният фонд на надпреварата ще бъде 750 000 долара. В него участие ще вземат шестте най-високо класирани тенисистки в ранглистата, които са печелили турнири от серията International плюс още две тенисистки с уайлд кард. Тази година едната уайлд кард със сигурност ще бъде за Цветана Пиронкова, ако първата ни ракета не успее да спечели състезание от подобен ранг. Турнирът тази година е от 31 октомври до 4 декември в новата зала в София на 4-и километър.

“Развълнувани сме, че Турнирът на шампионките ще се проведе в красивия град София. Изминаха 22 години откакто не се е състоял WTA турнир в България, така че това е вълнуваща възможност за феновете в България да видят в действие новото поколение звезди на женския тенис", каза шефката на WTA Стейси Аластър, цитирана от “Тенис Кафе”.

“Това ще бъде най-големият турнир, организиран някога в нашата страна. Ще бъде много добра възможност да покажем нашия чудесен град и страна като първокласна туристическа и бизнес дестинация. Надявам се, че това ще доведе до рязък скок на развитието на тениса в България. Ще направим всичко възможно да организираме една чудесна седмица за тенисисти, гости и зрители", добави шефът на родната федерация по тенис Стефан Цветков.

През 2009 година Араван Резаи спечели титлата на Турнира на Шампионките, а на следващата година победителка стана Ана Иванович./БЛИЦ