България уверено води с 2:0 на Естония в плейофа за оставане във II група на Евро-африканската зона на световното отборно по тенис Купа „Дейвис”. След като Тихомир Грозданов се разправи с първата ракета на гостите Владимир Иванов (6:4, 6:1, 6:3) и Димитър Кузманов зарадва съгражданите си от Пловдив на кортовете на ТК „Локомотив”.

Мико прегази 197-сантиметровия Маркус Кернер с 6:2, 6:1, 6:2 за час и 41 минути и вече има пет победи срещу само една загуба на единично за България в Купа „Дейвис”. В първия сет 19-годишният пловдивчанин поведе с 3:0 гейма, допусна Кернер да намали до 3:2, след което с още една серия от три гейма затвори сета за 49 минути. Следващите два Кузманов приключи съответно за 29 и 23 минути. Естонецът поведе един единствен път в мача, когато взе първия гейм на третия сет.

“Още при 3:0 гейма в първия сет усетих, че победата ще е моя – призна Мико. – В първия сет допуснах някои леки грешки и интригата се запази малко по-дълго, но когато играеш срещу по-слаб състезател, напрежението е по-голямо. Искам да благодаря на феновете за подкрепата. Победата на Тото Грозданов свали напрежението. Естонецът с нищо не ме затрудни. Тенисът не беше от най-високо качество, но крайният резултат е важен. Най-голямото ми притеснение беше, че ще играя пред пловдивската публика. Не очаквахме толкова лесни победи, сега напрежението е при естонците.”

В събота от 15,30 часа е мачът на двойки, за който капитанът Димитър Господинов предварително е заявил Александър Лазов и Валентин Димов./БЛИЦ