През 2013 година в България ще се проведат най-малко 10 турнира за мъже и жени от календара на Международната тенис федерация (ITF), които носят точки за световните ранглисти. Това е най-голямото количество международни състезания, на които страната ни е домакин. Проявите могат и да се увеличат. В бройката не влиза и Турнирът на шампионките в София (29 октомври – 3 ноември), който е под егидата на Женската тенис асоциация (WTA). Шест ще бъдат състезанията за мъже от категорията "фючърс" (с награден фонд по 10 000 долара), а проявите за жени са четири.

"Чест, но и отговорност е, че ще бъдем домакини на толкова много турнири през 2013 години. Наш приоритет като федерация е грижата за юношите и девойките. С тези състезания им даваме шанс за много международни изяви. Другият ни приоритет е работата с тенисистите до 14 години", коментира президентът на БФТ Стефан Цветков.

На турнирите на ITF у нас са записали първите си международни изяви множество български състезатели, включително Цветана Пиронкова и Григор Димитров.