Великобритания ще бъде съперник на тенисистките на България в неделния полуфинал в първа група на Евро-африканската зона на турнира „Фед къп”, който се провежда в Ейлат, Израел. Това стана факт, след като избраничките на майката на Анди Мъри – Джуди, поведоха с 2-0 на Унгария в двубоя от група „В”.

Преди това националките на Дора Рангелова победиха с лекота Словения с 3-0. Диа Евтимова се наложи над Тина Руперт с 6:1, 6:0, след това Цветана Пиронкова поведе с 1:0 гейма срещу Тяса Шримпф, след което съперничката се отказа заради травма в кръста. В мача за протокола при двойките Елица Костова и Изабелла Шиникова спечелиха с 6:2, 6:3 срещу Руперт и Клепач. Така България оглави групата без загубен мач.

Победителките от този двубой добиват правото да играят в плейоф на 20 и 21 април срещу някой от четирите загубили състава в мачовете през този уикенд в Световна група две, за влизане в по-горната група.

Британките са в състав Хедър Уотсън (№41 в световната ранглиста), Лора Робсън (№45), Джоана Конта (№142) и Ан Кеотавонг (№145). Конта, която е австралийка, дебютира в Ейлат за състава на Джуди Мъри, след като наскоро взе британско поданство. Уотсън и Робсън завършиха 2012 година в топ 50.

Първата ракета на България Цветана Пиронкова има положителен баланс срещу лидерката на съперничките Уотсън. Пловдивчанката, която в последната класация на WTA, е 44-а води с 2-1 успеха. Пиронкова печели първата среща помежду им през 2010 година на твърди кортове в Маями с 6:4, 6:2. По-късно същата година отстъпва на тенисистката от остров Гърнзи в три сета в Ийстборн на трева. През 2012 година Цвети побеждава англичанката в Хобарт на хард със 7:6(10), 3:6, 7:6(2).

Досега България и Великобритания са играли пет пъти и балансът е 2-3. Националките печелят първите два двубоя през 1984 година с 3-0 (на турнира от Световната група в Бразилия) и година по-късно с 2-1 в Япония, когато нашите тенисистки се класират на историческия полуфинал.

Следващите три срещи са от първа група на Евро-африканската зона. През 1999 година отстъпваме с 1-2 в Испания. Последните два двубоя си играха в Пловдив. През 2006 година губим в мач от групите с 1-2. Победата взема Пиронкова – 6:1, 6:1 срещу Ан Кеотавонг. Година по-късно, отново в групите, британките печелят с 3-0.