Богдана Романска носи една от най-познатите тенис фамилии у нас. Дъщеря е на легендарния треньор Владимир Романски. Тя завършва треньорска школа при професор Пенчев към НСА „Васил Левски", била е и състезател, и треньор у нас. Любимият спорт остава в семейството ѝ до днес, макар и вече отвъд Океана – в САЩ. В практиката си обучава треньори по международни програми, тъй като притежава най-високия лиценз в света. Развива и тенис център в Бруклин. Богдана Романска даде специално интервю за сайта на БФ Тенис.

- Как ще коментирате страхотното представяне на Илиян Радулов и Адрияно Дженев на „Ориндж Боул"?
- Виждам, че в момента имаме едно невероятно поколение от момчетата и момичета. Безкрайно се зарадвах от титлата на Илиян и Адриано на „Ориндж Боул". Това е огромен успех и аз много се развълнувах от него. Да спечелиш „Ориндж Боул" до 18 г. не е шега. Имам познат Пепи Попов, който живее в Маями и отиде да гледа финала на българчетата. Той е много впечатлен от играта на нашите момчета и от това, че не са се притеснили от значимостта на срещата. Знаете какви страхотни тенисисти са печелили този турнир. Именно „Еди Хер" и „Ориндж Боул" са двата турнира, където може да се види следващото поколение. След спечелването на тези турнири момчетата и момичетата обикновено завладяват световните ранглисти. Дай боже това да стане с Илиян и Адрияно. Най-много се радвам, че българските таланти вече не се плашат да играят на големи турнири. Те имат глобално мислене и нямат притеснения да играят срещу състезатели от най-развитите тенис нации.

- През тази година девойките до 18 г. на България станаха европейски отборни шампионки. Как ще коментирате този успех?
- Имах привилегията да гледам на живо Денислава Глушкова на US OPEN през тази година и съм много впечатлена. Денислава показва страхотен тенис за годините си. Аз също съм минала през школата на Мариана Ненова и Катя Брезина и този успех не ме учудва. Той е още едно доказателство за талантливото българско поколение. Поздравления за всички момичета и треньора. Те ни направиха много горди с този успех.

- Как виждате като цяло развитието на тениса в България?
- Не мога да не похваля Стефан Цветков. За това, че се дават толкова много пари и се опитва да помогне на младите ни състезатели. Никой от предишните поколения не е пътувал толкова много в чужбина на разноски на федерацията. Тази плеяда състезатели, които виждаме в момента е резултат от работата на федерацията и на Стефан Цветков. За съжаление в България никой не казва добро за другите. За мен това винаги е било много тежко и много жалко.В България нещата стават много трудно. Този негативизъм в България е ужасен. Ние се дърпаме един друг надолу вместо да се опитаме всички да вървим нагоре. Стефан Цветков положи и продължава да полага огромни усилия за да може да бъде поставен нашия тенис на картата заедно с най-развитите тенис нации и го постигаме. Разбира се огромна заслуга имат треньорите и клубовете, ежегодно се организират голямо количество европейски и ITF турнири наред с фондовете, които се отделят за директно подпомагане на състезателите. Вече имаме изявени юноши и девойки в челото на ранглистите абсолютно във всяка възрастова група, а това е огромен успех. Софийският АТР турнир запали мечтите на стотици млади състезатели , те видяха и разбраха, че няма невъзможен успех стига да се посветиш и работиш. Най-важното е, че тези млади таланти вече имат подготвени и знаещи български треньори и система. Трябва да работим и продължим да ги развиваме, подкрепяме и за напред, това е инициативата където братя Пампулови, Любо Петров, Илия Атанасов и други изявени треньори ще се включат в полза на младостта.

- Как бихте помогнали за развитието на тениса в България.
- С Елена Бантовска, дъщеря ми Джесика и Елица Желязова на първо време стартираме програмата за масов тенис в училищата. Целта ни е да започнем през март/април 2023 г. По този начин излизат много таланти, които не биха хванали тенис ракета по-друг начин. За пример Франсис Тиафо излиза точно от такава програма. С тази масовост ще можем да покрием всички училища в България. Целта ми е да можем да стигнем и до най-малките градове в страната. Ще започнем да работим с лични фондове. Искаме да започнем тази инициатива и да я развиваме. Моята мечта е колкото може повече деца да играят тенис.