Много се изговори преди този мач и още много ще се коментира след него. Алисън Риск спечели 14-ата си победа на трева за сезона, изхвърляйки световната №1 Ашли Барти от Уимбълдън след 3-6 6-2 6-4.

Най-ключовият компонент в играта на американката несъмнено бе ретурът. Барти бе изключително зависима от първия си сервис, тъй като опонентката ѝ разчиташе брилянтно втория и често връщаше топката с много агресия дълбоко в корта. Когато това не водеше до директна точка, тя поемаше контрол над разиграването и често отново излизаше като победител от него.

Още от първите минути се разбра, че австралийката ще има сериозни проблеми в двубоя. Макар да стартира с 6 аса в първите си две подавания, Аш трябваше да минава през дюс, за да спечели второто си.

Въпреки обещаващото си представяне от посрещане обаче, Риск все още не можеше да навлезе в ритъм на свой сервис и без предимството на ретурите си често падаше жертва на слайс бекхенда на Барти.

След 1-1 инициативата премина в ръцете на топ поставената, която дръпна с 3-1, затвърди за секунди и дори имаше възможност да поведе с два пробива. Пропусна обаче този шанс и съперницата ѝ отговори със свой брейк за 3-4. Водачката в схемата отговори с рибрейк и затвори сета с 6-3 след 8 директно точки от начален удар и 93% спечелени точки на първи сервис.

Постепенно обаче положението се промени коренно. Във втората част процентът на вкаран първи начален удар на Барти спадна до 40, а същевременно опонентката ѝ започна да печели по-убедително своите подавания.

Два пробива изпратиха двубоя в трети сет – 3-6 6-2.

Макар австралийката да подобри представянето си на начален удар в третата част и вече да имаше 60% вкаран първи сервис, на втори господарка бе Риск. Ашли Барти се пречупи при 4-4 и отпадна от надпреварата, след като в решаващия сет спечели едва 20% от точките си на втори начален удар.

Изглежда намесата на Крейг О’Шанеси в щаба на американката имаше ефект и серията от 15 поредни победи на световната №1 е прекъсната.