Днес на кортовете на Националния тенис център в Борисовата градина в София приключи Държавното първенство по тенис за хора с увреждания. Дългогодишният шампион Борис Томов защити реномето си на най-добрия състезател в инвалидни колички, но през целия турнир се забеляза прогрес в неговите по-млади съперници. Втори остана Калин Асенов, а трети Христо Босаков.

При дамите финалът предложи добър тенис като и Зоя Чавдарова и Мария Петрова показаха много емоции на корта. Този път Зоя надделя над по-опитната си съперничка с 6:2, 6:4.

Христо Босаков и Калин Асенов спечелиха титлата на двойки, а Асенов и Зоя Чавдарова са първи при смесените двойки.

Призьорите бяха наградени от американския специалист Дан Джеймс, който през цялата седмица проведе подготвителен лагер с най-добрите ни състезатели, Иван Лилов – президент на Параолимпийския комитет и Катерина Генова – генерален секретар на БФ Тенис.

„Не мога да повярвам колко бързо мина тази седмица. Бил съм в много държави, но това са едни от най-незабравимите дни в професионалния ми живот. Щастлив съм да видя, че по време на турнира приложихте част от нещата, които учихме по време на лагера Надявам се, че отново ще се видим, независимо дали в България или в чужбина. Искам да изкажа и специалната си благодарност на посолството на САЩ, откъдето съдействаха да дойда, както и на всички в БФ Тенис за гостоприемството. Разбира се уважение заслужават и всички, които подкрепят развитието на тениса за хора в инвалидни колички от самото начало“, сподели Дан Джеймс по време на награждаването.

Като най-опитният сред тенисистите и от името на всички тях, Борис Томов благодари на БФ Тенис за подкрепата, която оказва и отправи специални благодарности за отношението, емоциите и знанията, които Дан и Карин са им предали.

„Щастливи сме, че през тази седмица имахме възможност за пръв път да осигурим чуждестранни лектори, които да проведат лагер с нашите състезатели в инвалидни колички. Надяваме се с общи усилия тези събития да са по-чести, защото и самите участници признаха, че са придобили много нови знания и са си изкарали страхотно“, допълни Катерина Генова.