На втория поред турнир в град Ираклион на гръцкия остров Крит две българки преодоляха първия кръг на единично, а на двойки са вече на 1/4-финал. Това са братовчедките Борислава Ботушарова и Вивиан Златанова. Държавната шампионка за жени Ботушарова отстрани осмата поставена Аличе Саворети от Италия с 6:2, 6:4, а на 1/8-финала победи квалификантката от Чехия Вероника Коларова с 5:7, 6:3, 6:2. Миналата неделя Борислава изигра първия си финал в турнир на ITF – пак в Ираклион.

Златанова тръгна от квалификациите и успя да ги преодолее. В първия кръг на основната схема пазарджиклийката се наложи над петата Силвия Нирич от Хърватия с категоричното 6:1, 6:1. Следващата съперничка на Вивиан, която ще навърши 15 години на 9 ноември, беше германката Лена-Мари Хофман. Българката, която беше част от Отбора на Европа до 16 г., отстъпи с 4:6, 2:6.

В първия кръг отпаднаха Далия Зафирова и Радина Димитрова.

На двойки Ботушарова и Златанова преодоляха водачките в схемата Чурович (Сърбия) и Нирич с 6:4, 6:4. На четвъртфиналите те излизат срещу италианките Албано и Саворети. До тази фаза достигнаха и Далия Зафирова и Ани Вангеловна. Зафирова, която играе с Лина Гьорческа от Македония.

Вторите поставени победиха гъркините Папамихал и Вогасари с 6:7, 7:6, 10-4 и очакват Йегер и Кохер от Швейцария. Вангелова участва с „уайлд кард” на двойки заедно с холандката Верхемакер. Те отстраниха Романова (Русия)/Сагитова (Казахстан) с 6:4, 7:5. На 1/4-финал двете очакват №3 в схемата Ерайдън (Турция)/Майърс (Австралия).