Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова записа 14-а поредна победа на турнира в Сидни и се класира за полуфиналите на надпреварата. Българката преодоля чехкинята Барбора Захлавова Стрицова с 6:4, 6:1 и продължава към защитата на титлата си от миналата година.

Пиронкова си заработи 35 455 долара от наградния фонд и 210 точки за световната ранглиста, а на полуфинала ще срещне Петра Квитова или Ярмила Гайдошова. За Цвети е напълно възможно да се повтори сценарият от миналата година с полуфинал срещу Квитова и мач за трофея с Анджелик Кербер. Българката за девети път е сред последните 4 на WTA турнир, като единственият ѝ финал е в Сидни.

Пиронкова записа общо шест пробива в срещата с чехкинята, която във втори пореден мач хвърля ракетата си по корта в изблик на ярост и успя да счупи една.

Цветана Пиронкова - Барбора Стрицова 6:4, 6:1

Първи сет
Тази част мина през дълги разигравания, много пробиви и обрати. Пиронкова тръгна слабо, но успя да спечели подаването си, както стори и съперничката й. При следващия си сервис обаче българката направи редица непредизвикани грешки и Стрицова успя да пробие – 1:2.

Цвети веднага стори същото, а след това и го затвърди с труден гейм на 30 – 3:2. Пиронкова пропиля три възможности за пробив, след като дръпна с 40:0 при подаването на чехкинята. След много дълги разигравания в крайна сметка Стрицова взе своето и изравни резултата. Още при последвалия сервис гейм на пловдивчанката се стигна до пробив и 3:4. За втори пореден път Пиронкова успява да реализира моментален рибрейк и да изравни резултата – 4:4.

Стабилен сервис гейм за Пиронкова, която задържа подаването си на 15 без особени затруднения. Стрицова бе затруднена максимално при сервиса си за оставане в сета и в крайна сметка го загуби – пробив за Пиронкова и сет за нея - 6:4.

Втори сет
Цвети отрази точка за пробив и в крайна сметка взе подаването си, а веднага след това стигна до няколко равенства при подаване на съперничката си и в крайна сметка проби – 2:0. За съжаление първата ни ракета не съумя да затвърди пробива си. След втората си двойна грешка в мача Пиронкова вече изоставаше с 0-40 в собственото си подаване, а чехкинята не се поколеба и моментално реализира още първата си възможност – 2:1.

О тук до края на двубоя на корта бе само пловдивчанката. Тя направи два пробива, спечели няколко маратонски разигравания и вдигна победоносно ръце – 6:1 и класиране за полуфиналите.