Чехкинята Барбора Крейчикова е втората финалистка в тазгодишното издание на “Ролан Гарос”. 25-годишната тенисистка победи драматично гъркинята Мария Сакари в трисетов трилър със 7:5, 4:6, 9:7 след 3 часа и 20 минути игра и ще спори за трофея с рускинята Анастасия Павлюченкова, която също за първи път е на финал в Париж след отстраняването на Тамара Зиданшек.

В първия сет имаше повече пробиви, отколкото спечелени геймове на сервис. Мария Сакари поведе с 3:1, но след това загуби четири последователни гейма. Крейчикова сервираше за сета, но допусна пробив, след което Сакари спечели и своето подаване, за да изравни за 5:5. В края на сета обаче чехкиняка взе инициативата и го спечели със 7:5.

Сакари, която отстрани миналогодишната шампионка Ига Швьонтек, започна силно втория сет и след два пробива дръпна с 4:0. След това гъркинята допусна Крейчикова да върне единия от пробивите, но този път не се пречупи и взе сета с 6:4.

Гъркинята направи ранен пробив в третия сет и поддържаше преднината си до десетия гейм, в който пропусна мачбол и позволи на Крейчикова да върне пробива за 5:5. След това двете тенисистки печелеха своите подавания, като особено драматичен бе 14-ият гейм, в който Крейчикова пропусна три мачбола, но Сакари издържа на напрежението и спечели своя сервис-гейм. Решаващ се оказа 16-ият гейм, в който гъркинята показа колебания на свой сервис и при 30:40 топката тупна около крайната линия. Лайнсменът извика за аут, но съдията на стола прецени, че топката е била вътре и мачът продължи. Крейчикова не сгреши при втория си мачбол и ликува след 9:7.

За втори път в последните три издания на турнира ще има чешка тенисистка на финала. През 2019 година Маркета Вондрушова достигна до последния мач в надпреварата, но загуби от Ашли Барти.