Чехкинята Барбора Крейчикова спечели домашния за нея турнир по тенис в зала в Острава. Във финала на надпреварата Крейчикова се наложи над водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек (Полша) с 5:7, 7:6(4), 6:3 след 3 часа и 17 минути игра. Мачът бе един от най-дългите изобщо при жените през този сезон и определено може да се характеризира като най-качествения финал за годината.

За Крейчикова това е втора поредна титла след тази в Талин през миналата седмица, като от утре бившата шампионка от "Ролан Гарос" отново ще бъде първа ракета на Чехия. Крейчикова сложи и край на серията на Швьонтек от десет поредни спечелени финала - серия която тя стартира през 2020 година.

Началото на първия сет изобщо не предполагаше толкова драматичен развой на мача, защото Швьонтек поведе с 5:1 гейма. Крейчикова обаче изравни до 5:5, като спаси и сетбол на свой сервис в осмия гейм, а в 11-ия имаше три брейкбола, за да поведе с 6:5. Това обаче не стана и в следващия гейм Швьонтек проби отново, за да вземе първия сет.

Вторият обаче започна с брейк за Крейчикова, която изглеждаше много солидна в тези минути на корта. Чехкинята водеше играта, но допусна Швьонтек да изравни за 4:4. Вторият сет трябваше да бъде решен с тайбрек, в който Крейчикова поведе с 4:0 и 6:1 точки, преди да го спечели със 7:4.

В решителния трети сет двете тенисистки печелеха подаванията си в първите седем гейма. В осмия Крейчикова направи пробив на нула, но това далеч не бе краят на мача. В последния му гейм Крейчикова пропусна три мачбола, преди Швьонтек да достигне до точка за връщане на пробива. Полякинята обаче не успя да го реализира и макар съперничката и да пропусна още два мачбола, при шестия представителката на домакините успя да затвори мача и да спечели петата си титла на сингъл в кариерата.