Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна във втория кръг на Мастърс 1000 в Рим, след като в трети пореден турнир загуби от Стефанос Циципас. След пораженията в Барселона и Мадрид, сега Гришо отстъпи на гърка с 3:6, 7:5, 6:7 (4) в италианската столица.

Срещата продължи 2:39 часа, а българският тенисит се бори наистина здраво. Дори стигна до два мачбола, но решителен се оказа слабият му старт в тайбрека на важния трети сет, където изостана с 0:5. След това Гришо намали до 4:5, но Стефанос Циципас взе точките при двата си сервиса и извоюва победата.

Така Димитров остава само с една победа в общо шестте си мача срещу Циципас, който се превръща в истинска черна котка за родния тенисист в турнирите на АТР.

На осминафиналите съперник на 23-годишния гръцки тенисист ще бъде Карен Хачанов (Русия), който победи испанеца Пабло Кареньо-Буста с 6:4, 2:6, 6:1.

Според официално обявената програма Григор Димитров по-късно днес трябва да изиграе и мач на двойки. С партньора си Хуберт Хуркач (Полша) имат за съперници хърватите Никола Мектич и Мате Павич.

Топ Коефициенти за Спортни залагания! 

Григор Димитров – Стефанос Циципас 3:6, 7:5, 6:7 (4:7)

ПЪРВИ СЕТ
Мачът не започна добре за Григор Димитров, след като Циципас успя да го пробие още във втория гейм. После гръцкият тенисист спечели подаването си и поведе с 3:0. Едва след това Гришо успя да запише гейм в своята сметка и намали изоставането си. Българинът беше близо до връщане на пробива в седмия гейм, когато стигна до брейкбол. Гъркът не само успя да го спаси, но и да вземе подаването си, за да поведе с 5:2. След това двамата тенисисти спечелиха своите сервис-геймове, което позволи на Стефанос Циципас да вземе първия сет с 6:3.

ВТОРИ СЕТ
Втората част започна изключително равностойно. Двамата тенисисти печелеха своите сервис-геймове до 3:3, като в петия гейм на Гришо се наложи да спасява брейкбол. В седмия обаче българският тенисист допусна пробив на нула и изостана в резултата. След това Циципас спаси възможност за брейк, взе подаването си и поведе с 5:3. В десетия гейм, когато съперникът сервираше за спечелване на мача, Димитров върна пробива, също на нула, изравнявайки резултата на 5:5. След това хасковлията взе подаването си и след втори пробив в сервиса на гърка успя да спечели втория сет със 7:5 и да изравни резултата в мача.

ТРЕТИ СЕТ
В третия гейм на решителната част Гришо изоставаше с 0:40, но не само спаси три брейкбола, но спечели подаването си и поведе с 2:1. След това и двамата тенисисти без особени затруднения спечелиха своите сервис-геймове, който продължи до 4:4. Деветият гейм продължи при разменено надмощие, но българинът все пак успя да спечели подаването си при третата възможност и поведе с 5:4. След това Гришо стигна до мачбол при 40:30 в сервис-гейма на Циципас. Гъркът изравни и при втората възможност спечели подаването си – 5:5. Последва успешен сервис-гейм за хасковлията и той поведе с 6:5. След това Димитров стигна до нов мачбол, но гъркът не само успя да го спаси, но и да спечели подаването си. Така се стигна до тайбрек. В него Циципас успя да направи три пробива в сервиса на Григор и поведе с 5:0. Едва тогава нашият тенисист успя да спечели първи точки в тайбрека и намали до 4:5. След това обаче Циципас спечели и двете си подавания, а това му беше достатъчно да вземе тайбрека със 7:4, третата част със 7:6 и мача с 2:1 сета.