Италианката Роберта Винчи за първи път в своята кариера се класира за финал на турнир от Големия шлем. Тя победи фаворитката Серина Уилямс с 2:6, 6:4, 6:4 в изключително драматична битка. Мачът продължи над два часа и беше изпълнен с обрати и грешки от страна и на двете тенисистки.

Американката взе с лекота първия сет с 6:2, но допусна необясним срив във втория и отстъпи с 4:6. Голямата драма настъпи в решителната трета част, когато Уилямс реализира ранен пробив за 2:0 гейма. Винчи обаче не се предаде, показа голяма воля за победа и обърна до 4:3 с два пробива. Шампионката стигна до два брейкпойнта, италианката удържа преднината си. После Винчи застана за начален удар при 5:4 и го спечели на „нула” и поднесе може би най-големия шок в историята на женския тенис.

Съперничка на Роберта в спора за титлата от последния за годината турнир от Големия шлем ще бъде нейната сънародничка Флавия Пенета. Италианката победи румънката Симона Халеп с 6:1, 6:3.

Лидерката в световната ранглиста на женския тенис Серина Уилямс не успя да да постигне мечтата си - първия календарен Голям шлем от 1988 г. насам.

Американката, която спечели последните четири турнира от Големия шлем, беше само на две победи от притежанието на титлите от четирите големи турнира в рамките на една и съща календарна година. За последно това беше постигнато от Щефи Граф преди 27 години.

Уилямс беше спечелила досега и четирите си предишни срещи с Винчи, но загуби най-важната. Серина щеше да се превърне в едва втората жена след Крис Евърт, която е печелила US Open четири пъти поред.