Мануела Малеева става на 50 години! Безспорно тя е най-успялата българска тенисистка в цялата ни история.

Върхът в нейната кариера е спечелената титла на Открития шампионат на САЩ при смесените двойки. Това се случва през 1984 година, когато заедно с Том Гъликсън триумфират на US Open.

На сингъл Мануела също оставя следа. На олимпиадата в Сеул през 1988 година тя печели бронзов медал.

През 1982 година влиза в Топ 10 на световната ранглиста при жените и се задържа там в продължение на 10 сезона. През 1984-а достига до №3 в престижната класация.

Оттегля се от професионалния тенис през 1994 година с титла от турнира в японския град Осака, където на финала побеждава Ива Майоли.

В турнирите от Големия шлем два пъти е полуфиналистка на US Open – 1992 и 93 година, още 12 пъти играе четвъртфинали -  3 на Australian Open, 4 на „Ролан Гарос“, 1 път на Уилбълдън и 4 пъти на US Open.

На сингъл има записани общо 475 победи и 187 загуби, а броят на турнирите, в които ликува на първото място, е 19.  Титлите й от турнири на двойки са четири.

През 1993 година е обявена за спортист №1 на Швейцария.

Всъщност, Мануела разкрива огромния си потенциал още като девойка, когато през 1981 година първо печели Ориндж Боул, а година по-късно и Откритото първенство на Франция „Ролан Гарос”.

Омъжва се през 1987 г. за швейцареца Франсоа Франие, от когото има три деца. Мануела Малеева заедно със съпруга и децата си (Лора-Юлия, Ива и Тимо) живее във Веве Швейцария. В края на 2000 г. се разделя с Франиер. Работи с Фондация Суисклиникъл, която осигурява ортопедични грижи на болни деца в България.

БЛИЦ СПОРТ честити юбилея на Мануела и й пожелава сила, светлина и уют!