Николай Давиденко отстрани испанеца Фернандо Вердаско и се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия. Руснакът спечели доста трудно в драма, продължила 3 часа и 56 минути - 6:2, 7:5, 4:6, 6:7 (5), 6:3. За място на полуфиналите Давиденко ще се бори с Роджър Федерер или Лейтън Хюит.

Руснакът направи 51 непредизвикани грешки, но не можеше да се сравнява с Вердаско, който завърши с 20 двойни грешки и цели 81 непредизвикани грешки.

В петия гейм на първия сет Давиденко стигна до пробив. От този момент до края на сета 28-годишният руснак доминираше, направи нов пробив и малко по-късно затвори първата част с 6:2 след 43 минути игра.

Във втория сет левичарят от Мадрид стигна до ранен пробив и поведе с 2:0. Давиденко обаче изравни за 2:2. Вердаско допусна пробив за 5:6, което се оказа решително за загубата на сета.

В третия сет дойде и времето на испанеца. Деветият в света направи серия от мощни завършващи удара и след ранен пробив успя да поведе с 4:1. Давиденко обаче изравни за 4:4, след което Вердаско успя да надделее за крайното 6:4.

Това беше първият загубен сет от руснака на тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия след 11 поредни спечелени.

Четвъртата част предложи нови обрати. Вердаско проби за 5:3 и имаше нужда само от четири начални удара, за да вземе сета. Точно тогава той направи две двойни грешки и позволи на съперника му веднага да обърне нещата. Николай се възползва и след това изравни – 5:5. Испанецът продължи с проблемите си при сервис. Той направи три двойни грешки в 11-ия гейм и се стигна до брейк пойнт, който спаси с ас. Стигна се до тайбрек, в който след нова поредица от грешки Фернандо спечели със 7:5.

Вердаско продължи да пропуска шансовете си и в петия сет, след като не се възползва от три възможности за пробив още в първия гейм. Давиденко се справи и стигна до решителен пробив за 4:2. Руснакът не допусна повече грешки, запази аванса си и реши двубоя в своя полза./БЛИЦ