Хуан Мартин Дел Потро сътвори уникална сензация, след като детронира Роджър Федерер и спечели финала на “US Open”. В мач, който почитателите на тениса дълго ще помнят, аржентинецът сложи край на серията от 5 последователни титли на световния номер 1 в Ню Йорк и завоюва своята първа титла в турнир от Големия шлем. Драмата продължи над 4 часа и предложи невероятни емоции, за да се стигне до крайното 3:6, 7:6, 4:6, 7:6, 6:3 в полза на Дел Потро. Успехът ще попълни неговата банкова сметка с 1,6 млн. долара. След провала Федерер ще трябва да почака за 16-ата си титла от шлема.

Триумфът на Дел Потро е едва втори за аржентинец на Откритото първенство на САЩ след този на Гилермо Вияс през 1977 г. На полуфинала Дел Потро отстрани и Рафаел Надал, което придава още по-голяма стойност на неговия успех.

Срещата започна с подчертано превъзходство на Федерер, който спечели първия гейм. Швейцарецът изпусна пет последователни възможности за пробив, но при шестата с много красив удар матира съперника си и поведе с 2:0.

Последва нов лесен гейм за водача в световната ранглиста, преди Дел Потро да открие сметката си в мача. При 2:4 той поведе с 30:0 в сервис-гейма на Федерер, но не взе други точки и швейцарецът с лекота стигна до успеха в първия сет.

Втората част стартира кошмарно за Дел Потро - две двойни грешки доведоха до ранен пробив, след който задачата на Федерер да поддържа преднината си не изглеждаше особено сложна. Постепенно Роджър сякаш се отпусна и първата индикация за това бе тоталното отсъствие на сервиса му. При 1:2 Дел Потро имаше първите си точки за пробив, но ги пропиля. Федерер ставаше все по-колеблив, направи и петата си двойна грешка, но удържа подаването си. Той дръпна с 5:3, когато изумителен минаващ удар на дел Потро го върна в мача - пробив и шанс при свой сервис да изравни за 5:5. Двамата набързо спечелиха следващите си подавания и докараха нещата до тайбрек. При 3:3 Дел Потро съумя да реализира минипробив, взе и следващите две точки и с това си спечели три сетбола.

Подемът в играта на Дел Потро го направи напълно равностоен на най-добрия тенисист в света. Аржентинецът рутинно печелеше геймовете си, а при 3:3 направи дългоочаквания пробив и максимално се доближи до спечелването на сета. Отрезвяването дойде мигновено - не и без помощта на мрежата Федерер върна пробива и изравни. При 5:4 в полза на швейцареца Дел Потро буквално се срина. По подобие на първия сет, той допусна две поредни двойни грешки и подари сета на съперника си.

Драматичната битка продължи с пълна сила, а Дел Потро не даваше сигнали, че се е предал. Началният удар и мълниеносните форхенди на аржентинеца му носеха доста точки. В същото време Федерер усети, че късите топки не са достатъчно ефективни и потърси по-продължителни разигравания от дъното на корта. В два поредни гейма швейцарецът изпусна да пробие, но това стори Дел Потро. Той поддържаше аванса си до 4:3, когато една забележителна размяна на удари завърши с успех за Федерер и възстановяване на статуквото. При 5:4 в своя полза и 30:0 при сервис на Дел Потро, световният номер 1 беше само на две точки от крайната победа, но противникът му показа характер и изравни. После двамата си размениха ролите, като Дел Потро беше този, който заби топката в мрежата пред възможността да пробие.

Логичният завършек на този сет беше тайбрек и в него емоциите достигнаха кулминацията си. Федерер започна с двойна грешка и позволи на Дел Потро да дръпне с 3:0. Шумната аржентинска агитка по трибуните създаде атмосфера като на футболен мач, от която любимецът на "гаучосите" черпеше допълнителни сили. При 4:2 и сервис на Дел Потро, Федерер спяра да играе, смятайки, че топката е в аут. Намесата на "ястребовото око" потвърди това и точката трябваше да бъде преиграна. Дел Потро издържа на огромното напрежение, взе следващото разиграване и търпеливо изчака два последователни удара в аут на Федерер, с което приключи сета.

Вместо да изпаднат в плен на неминуемата умора, двамата тенисисти играеха все по-добре, а публиката не искаше зрелището да свършва. На друго мнение бе Дел Потро, който реализира пробив още във втория гейм и не след дълго вече водеше с 3:0 в решаващия пети сет. Аржентинският гигант удряше топката с изумителна сила и математическа точност, на което Федерер нямаше достоен отговор. При 5:2 Дел Потро пропусна три мачбола, но в следващия гейм беше безкомпромисен и заслужено триумфира с най-големия успех в кариерата си./БЛИЦ