Хуан Мартин дел Потро се промъкна до полуфиналите на финалния за годината турнир на АТР, след като победи Роджър Федерер 6:2, 6:7, 6:3. Самият успех не бе достатъчен за Дел Потро. По-важен се оказа процентът на спечелените геймове от аржентинеца на турнира досега, като едва успя да задмине Анди Мъри по този показател и да продължи напред за сметка на британеца.

И тримата финишираха мачовете си в групата с две победи и сетова разлика 5:4, но Мъри има най-ниския процент от спечелени геймове. Ако Дел Потро бе загубил само още един гейм срещу Федерер, то британецът щеше да играе на полуфиналите. Сложната система остави дори самите играчи в неведение, кой все пак отива в следващата фаза.

“На мрежата след мача попитах Хуан Мартин: “Успя ли да се класираш?”, обяви Федерер. – Той ми отговори: “Едва ли.” Нормално е в този момент да има горчивина у човека, който не е успял. В същото време обаче Дел Потро победи тенисист № 1 в света и според мен заслужено продължава. По правилник само двама играчи продължават.”

Самият Дел Потро обяви, че е трябвало да чака 25 минути преди да получи потвърждение за класирането си на полуфиналите. “Никой не знаеше какво се случва, но все пак се класирам напред”, заяви аржентинецът, който от трибуните имаше подкрепата на своя сънародник Карлос Тевес./БЛИЦ