Хуан Мартин дел Потро се класира на финал в турнира от сериите "Мастърс 1000" в Шанхай, след като записа впечатляваща победа над световния №1 Рафаел Надал с 6:2, 6:4.

Гиганта от Тандил изигра един от най-силните си мачове през годината и нанесе едва пета загуба през сезона на Надал и общо четвърта срещу испанеца от 12 мача помежду им. Дел Потро се нареди до Орасио Себайос, Новак Джокович и Стив Дарси, които единствени успяха да надиграят Матадора до този момент през 2013 година.

Аржентинецът не спря да тормози Рафа както от начален удар, така и от ретур, а Рафа така и не намери отговор за мощните и плоски удари на Дел Потро от всички точки на корта. От своя страна аржентинецът почти не допускаше грешки, независимо какво опитваше да му предложи Надал в другата част на полето.

В опит да спечели 17-та титла в своята кариера Дел Потро ще се изправи срещу настоящия шампион в Шанхай Новак Джокович. До този момента двамата имат 12 мача помежду си, като сърбинът е записал 9 победи в тях.

Благодарение на успеха над Надал, намиращият се под №5 Дел Потро си гарантира и участие на заключителния "Мастърс" в Лондон.