Марк Твен има една велика мисъл, която започва така: “Един път в живота Фортуна почуква на вратата на всеки”. Именно това се случи на българина Димитър Кутровски, който тази вечер ще изиграе първия си четвъртфинал в турнир на Мъжката тенис асоциация в Сан Хосе (САЩ). Съдбата се усмихна на тенисиста и нареди жребия така, че да запише общо пет победи, като го размина с големия фаворит Гаел Монфис.

За родения на 27 август 1987 година национал у нас се знае малко, но светът на тениса го познава. Наричан е от всички Дими, а прякорът му е Българския кошмар. Коментаторите на турнира в Сан Хосе вече сравниха Кутровски с Магьосника Фабрис Санторо.

Кариерата на Дими се развива по необичаен начин и той прави пробив при професионалистите преди малко повече от година. Хваща в ранна възраст ракетата за тенис и още преди да тръгне на училище гони топките на несъществуващите вече кортове на ЦСКА. Като юноша Кутровски показва стабилни резултати и стига до номер 28 в ранглистата на Европа до 16 години. В този период записва победа над настоящия номер 19 Александър Долгополов (Украйна).

През 2005 година Дими става професионалист и започва участия в квалификации на турнири от най-ниското ниво – Фючърс. В началото на 2006 година се класира за основната схема в Австрия и стига четвъртфинал след победи над опитния Илия Кушев и един от най-силните състезатели на Австрия в момента Андреас Хайдер-Мюрер. Още тогава Кутровски денострира стабилна игра и на двойки.

Пробивът обаче е труден, а пътуването по турнири може да изпразни доста дълбоки джобове, които родителите на таланта Васил и Лиляна нямат. Тенисът дава и друга възможност – добра образование.

През 2006 година Димитър завършва образованието си в известното училище на ЦСКА „Ген. Владимир Стойчев“ и благодарение на постиженията си в спорта получава стипендия за Университета в Остин (Тексас, САЩ). Образованието там не може да върви ръка за ръка с кариерата. Въпреки това състезателят на спира да тренира и играе в колежанските първенства. Със своите 230 победи той се превръща в най-успешния състезател по тенис в историята на университета. Печели три пъти наградата за най-добър състезател на сингъл в колежанските шампионати и веднъж е номер 1 при двойките с Джош Завала. По това време Дими получава прякора си Българския кошмар, който много харесва.

Заради успехите си в колежа Кутровски получава покана за турнир от веригата Фючърс в Остин и още в дебюта си стига финал, който губи от Майкъл Маклюн с 6:7, 3:6.

През 2010 година Дими завършва образованието си и на 23 години се завръща в професионалния тенис. До края на 2011-а успява да се доближи до първите 500. Той играе още два финала на сингъл и шест на двойки, от които печели три титли. При дуетите българинът си партнира най-често с Джош Завала и Джак Сок, който е шампион при юношите от Откритото първенство на САЩ за 2010-а и печели турнира при смесените двойки с Мелани Уден година по-късно. Кутровски и Сок работят с един треньор – Майк Волф.

Миналата година българите също видяха състезателя, който дебютира в отбора за “Купа Дейвис”. През лятото той загуби драматичен мач от звездата на Кипър Маркос Багдатис с 3:6, 6:3, 6:7, 5:7. Феновете в зала “София” аплодираха състезателя, който се раздаде докрай в първия си мач срещу толкова класен противник.

От началото на 2012-а успехите на българина са още по-сериозни. Той спечели първата си титла на сингъл в Анталия (Турция) и се изкачи до рекордното за кариерата си 438-о място в света.

Последва логична стъпка – опит в квалификациите на турнир от Мъжката тенис асоциация. В пресявките в Сан Хосе Дими записа три победи – срещу Таканий Гарангана, Майкъл Яни и Лука Грегорач. Фортуна кацна на рамото му и в първия кръг го противопостави на друг квалификант – Денис Лайола. Последва победа с 6:7, 6:3, 7:6 и мач с поставения под номер 1 Гаел Монфис. Французинът обаче се отказа и на неговото място влезе “щастливия губещ” Блейк Строд със 7:5, 6:3. В Сан Хосе българинът е подкрепян от приятелката си Кристи Фигероа, която е американка и няма нищо общо със спорта.

Този успех направи Кутровски едва четвъртият българин, стигал четвъртфинал в турнир на АТП след Божидар Пампулов, Милен Велев, Орлин Станойчев и Григор Димитров. Възможно е тази нощ Димитър да стане първият, който е преминал тази фаза, но за целта трябва да се справи с американската надежда Райън Харисън.

Основният коз на българина ще бъде неговата борбеност и непримиримост. От началото на годината той извърши няколко големи обрата и снощи при 2:4 в първия сет не се уплаши от мощните сервиси на високия Строд и успя да вземе частта със 7:5.

Двата големи проблема пред него са трудното пласиране на първи сервис и слабата физика – ръст 176 сантиметра при тегло 69 килограма. “Това, което не можеш да направиш с ръст или техника, компенсираш със сърце”, уверен е българинът. В днешния тенис доминират мощните състезатели, но все пак има място за бойци като Давид Ферер и Жил Симон.

Специалистите твърдят, че Димитър е наслада за окото заради развлекателния стил на игра. Той демонстрира здрава психика, не се страхува да излезе на мрежата и има отлични волета, както и приличен втори сервис. Освен това Кутровски умее да чете играта и притежава бързина, която му позволява да стига често до наглед недостижими топки.

Коментаторите на турнира в Сан Хосе се изказаха доста ласкаво за него и заявиха, че притежава таланта на Ришар Гаске. Те го сравниха и с френската звезда от последните години Фабрис Санторо, които е само с един сантиметър по-висок. Дими също като Магьосника играе форхенд и бекхенд с две ръце, нещо уникално за тениса днес.

“Зная, че странно, но съм играл по този начин през целия си живот. Всичко започна, когато бях малък и ракетата беше прекалено тежка за едната ми ръка. Започнах да играя с две ръце, треньорите видяха, че това работи при мен и никога не съм опитвал да се променям”, разказва Кутровски.

Пробивът в тениса след обучение е труден, но не невъзможен. Дими има пред себе си примера на Джон Иснър, който мина по същия път и стигна 14-ата позиция в ранглистата миналата седмица. На 26 години американецът притежава 3 титли и наскоро победи Роджър Федерер в мач за “Купа Дейвис”.

Годината започна отлично за българския тенисист. Той е номер 82 в ранглистата, която отразява представянето на състезателите през настоящия сезон. Дими събра 83 точки и стартът му е по-успешен от този на Григор Димитров, който се намира на 136-ата позиция с 45 точки.

Следващата седмица софиянецът със сигурност ще има ново рекордно класиране, като ще скочи с над 100 места и ще се доближи до първите 300. Ако късметът е с него и днес, той ще стане първият българин, играл полуфинал в турнир на Мъжката тенис асоциация./БЛИЦ