Хърватската тенисистка Дона Векич се класира за полуфиналите на женския турнир по тенис на Олимпийските игри в Париж след впечатляваща битка с Марта Костюк от Украйна. Векич стигна до успеха с 6:4, 2:6, 7:6 (8) след 2 часа и 59 минути на корта.

Мачът започна отлично за хърватката, която направи два ранни пробива и поведе с 4:0. Тя допусна брейк в подаването си в осмия гейм, но това не ѝ попречи да спечели първия сет. Векич стартира и втората част с пробив и взе аванс от 2:0. След това не спечели нито един гейм до края и след три поредни брейка в своя полза Костюк изравни резултата в мача.

Решителният сет започна равностойно и без пробиви до 3:3. В следващия гейм Дона Векич направи брейк и след това при 5:4 сервираше за спечелване на двубоя. Украинката обаче първо спаси мачбол, а след това направи пробив, за да изравни.

Хърватката отговори с нов брейк в подаването на Костюк, а получи нов шанс да спечели срещата при свой сервис-гейм. Украинската тенисистка за втори път спаси мачбол и осъществи брейк, за да изравни за 6:6 и да прати сета в тайбрек.

Той беше белязан от много грешки на двете. Марта Костюк първо поведе с 5:2, но допусна изравняване. След това сервираше за спечелване на мача, но не се възползва от шанса си. Последва обрат на ситуацията и Векич се превърна в тенисистката, която беше по-близо до победата. Костюк отрази два мачбола, но при третата си възможност Дона Векич приключи срещата и се класира за полуфиналите.

В битка за място на финала хърватската тенисистка ще се изправи срещу Анна Каролина Шмиедлова (Словакия), която елиминира шампионката от „Уимбълдън“ Барбора Крейчикова с 6:4, 6:2.