Достоен Григор Димитров загуби от Жо-Вилфред Цонга в първия кръг на турнира по тенис в Ротердам. Българинът падна с 4:6, 4:6 след час и 15 минути игра.

Григор започна отлично мача и не даде точка на съперника в първия гейм. На свой сервис Цонга показа, че е концентриран и изравни, след което проби за 2:1 и взе своето подаване за 3:1. В този момент Димитров показа отлична игра и бе напълно равностоен на именития си съперник. Той печелеше лесно при свой сервис, но така и не успя да върне пробива. В крайна сметка след 35 минути игра французинът поведе с 6:4.

Вторият сет стартира с гейм за Григор, но Жо-Вилфред изравни. Последва нов в полза на Димитров, който направи две непредизвикани грешки, но се измъкна. Цонга изравни и след пробив поведе с 3:2, след което спечели при свой сервис – 4:2. 19-годишният българин взе труден гейм, след което нямаше шанс срещу силните сервиси на Цонга – 3:5. С много борба Димитров успя да направи 4:5, като спаси мачбол. Сервирайки за мача французинът не даде шанс на нашето момче и спечели с 6:4, 6:4.

Българинът мина през квалификациите и за втори път в кариерата си участва в надпреварата. Преди две години в Ротердам Гришо поднесе сензация като победи Томаш Бердих и взе сет от Рафа Надал.

Цонга е сред най-силните френски тенисисти в последните години. Най-доброто му класиране е шестото място в ранглистата от 2008-а, а в момента е на 18-ата позиция. 25-годишният Жо-Вилфред има 5 титли в кариерата си, а преди три години игра финал на Откритото първенство на Австралия, който загуби от Новак Джокович.