Новак Джокович елиминира Анди Мъри от Мастърса в Маями, в който именно двамата са най-успешните тенисисти през последните 5 години. Сърбинът ликува в интригуващия сблъсък от 1/4-финалите след успех със 7:5, 6:3 и ще спори за място на финала срещу японеца Кей Нишикори, отстранил носителя на 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер.

Срещата между Джокович и Мъри започна равностойно и резултатът вървеше гейм за гейм. Моментът, предизвикал полемики, дойде при сервис на Мъри и 5:6 за Ноле. Още при първото разиграване сърбинът удари топката с ракетата преди тя да е преминала от неговата страна на корта и телевизионното повторение го потвърди. Въпреки протестите на шотландеца, съдията на стола Деймиън Стайнер не промени решението си и отсъди в полза на Джокович. Това разконцентрира олимпийският шампион от Лондон, той направи три поредни непредизвикани грешки от бекхенд и допусна пробив, с който загуби първия сет. Във втората част първата ракета на Великобритания все пак направи пробив за 3:2, но впоследствие допусна много грешки и загуби следващите четири гейма, а с това и срещата.

Oт 2009 година насам Джокович е печелил титлата в Маями два пъти, Мъри и той още два, включително и през миналия сезон, а ранното отпадане ще доведе до нов спад в класирането му в ранглистата и през следващата седмица ще заема осмото място или позиция, на която не е бил от 2008 г. насам, когато направи своя дебют в Топ 10.

Сблъсъкът на Джокович с Нишикори ще е 39-и полуфинал на Мастърс турнири за сърбина и пети в Маями.