Бившият номер 1 в света в професионалния тенис Рафаел Надал заяви, че повече няма да играе на турнира по тенис в Мадрид от сериите Мастърс, ако и следващото му издание се проведе на син клей, предаде БТА.

"АТР и организаторите трябва да си дадат ясна сметка какво точно искат и към какво се стремят. Няма проблем за мене, ако те решат да продължат по този начин, но тогава този турнир няма да бъде повече в моя календар", каза Надал.

Организаторите на турнира въведоха революционна синя клей настилка, която обаче се различава доста от традиционната червена, а също така прави корта по-тъмен и труден за разгадаване при бързото темпо на игра.

"Заболя ме кръста от толкова допълнителни движения, с които се опитвам да запазя равновесие. Тази настилка изравнява възможностите на играчите. Контролът на тялото се осъществява благодарение на краката, а тук просто няма контрол. Трябва да бъде настилка с нормален цвят", каза Надал.

"Чичото на играча и бивш професионален футболист Мигел Анхел Надал заяви, че е предупредил племеника си какво го очаква на този турнир. Тогава не ме послуша, надявам се вече знае какво имам предвид", заяви Надал-Старши.

"Когато дойдохме на турнира, те ни казаха, че е същото, каквото и класическия клей. Но това просто не е вярно. Ние постоянно губим равновесие, падаме, плъзгаме се, не сме концентрирани. Рафа е прав, аз го подкрепям и ако това положение се запази, догодина без мене", каза Новак Джокович.

В същата насока, макар и малко по-слабо, се изказа и Роджър Федерер. Третият голям в днешния професионален тенис заяви, че може би някога играчите ще се настроят на тази настилка, но не е нормално да се изпробва директно на турнир от такава висока категория.