Откритото първенство по тенис на Австралия догодина (17 - 30 януари) отново ще бъде под знака на рестрикциите от коронавирус пандемията, а тенисистите, които не са ваксинирани срещу Covid-19, няма да бъдат допуснати до участие в него. Това става ясно от изказване на Даниел Андрюс, премиер на щата, в който се намира Мелбърн - Виктория. 

Властите във Виктория въведоха задължителна ваксинация за всички професионални спортисти и надали ще направи изключение за най-добрите тенисисти в света.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

"Вирусът не се интересува на кое място в световната ранглиста сте или колко титли от Големия шлем имате. Това няма никакво значение. Трябва да бъдете ваксинирани, за да предпазвате себе си и околните. Не мисля, че неваксинираните тенисисти ще получат виза за Австралия. Ако получат такава, то те ще трябва да изкарат двуседмична карантина. Ако бъркам, федералното правителство ще ви информира", коментира Андрюс.

Пред сръбското издание Блиц световният номер 1 и деветкратен победител в Мелбърн Новак Джокович заяви, че в такъв случай може и да пропусне Аустрелиън Оупън заради тези рестрикции, като категорично отказа да отговори на въпрос дали е ваксиниран.

"Няма да разкрия дали съм ваксиниран или не! Това е личен въпрос и според нашия закон могат да се предявят обвинения към всеки, който ти задава такъв въпрос. Това е неприличен въпрос", изригна Джокович.

"Твърде много хора си позволяват свободата да задават такива въпроси и да обвиняват хората. Каквото и да отговоря, то ще бъде използвано в негативен план. Медиите са станали... нямам думи да го опиша. Разпространяват страх и паника сред хората, а аз не искам да участвам в това. Всички са настроени враждебно. Не искам да им давам причини да пишат за мен", добави афектираният Новак.

В същото време стана ясно, че световният номер 6 Андрей Рубльов, който бе сред противниците на ваксините, все пак се е ваксинирал, именно за да може да участва на Аустрелиън Оупън.