Световният №1 Новак Джокович се класира за финала на турнира от серията "Мастърс" в Рим. Сърбинът победи във втория полуфинал бившия лидер в ранглистата на ATP Роджър Федерер (Швейцария) с 6:2, 7:6. Съперник на миналогодишния шампион на финала ще бъде испанецът Рафаел Надал, който в другия полуфинал отстрани сънародника си Давид Ферер със 7:6, 6:0. През миналия сезон Ноле победи на финала именно Надал.

Джокович реализира ранен пробив и поведе с 3:1, а при 4:2 в седмия гейм отново спечели подаването на противника си и малко след това затвори първия сет. Във втората част Ноле проби в седмия гейм, поведе с 5:3 и бе много близо до победата, но Федерер върна интригата с три поредни гейма, за да излезе напред в резултата при 6:5. Стигна се до тайбрек, в който Джокович държеше нещата в свои ръце и надделя в два сета след 1 час и 40 минути игра.

Федерер направи 6 аса срещу само 1 на Джокович и не допусна двойна грешка, но в крайна сметка трябваше да се примири с 11-ата си загуба от сърбина. Швейцарецът все пак продължава да има предимство в преките си двубои с Джокович, като е с 14 победи./БЛИЦ