Новият шампион на "Уимбълдън" Новак Джокович посвети спечеления трофей на роднини, близки и треньори, но преди това призна класата на съперника си Роджър Федерер. Сърбинът победи в инфарктен финал в пет сета швейцареца - 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 5:7, 6:4.

"Роджър, уважавам своята кариера и всичко, което си направил. Благодаря ти, че ме остави да победя днес. При резултат 5:2 гейма в четвъртия сет се надявах, че Роджър ще пропуска първите си сервиси, но това не се случи. Затова той има 17 титли от шлема и е най-успешният играч на всики времена. Във важните моменти показва всичко, което трябва", каза Джокович.

"Това е турнирът, който винаги съм мечтал да спечеля. Това е най-добрият, най-ценният турнир на света. Първият тенис мач, който гледах в живота си, беше именно на "Уимбълдън" и това се е запечатало в съзнанието ми. Искам да благодаря на няколко души. Първо искам да посветя тази титла на моята бъдеща съпруга и бъдещо бебе. Ще ставам баща скоро, подготвям се за това. Посвещавам титлата на семейството си, на майка ми и баща ми, на братята ми. Както и на хората, които жертваха времето си, за да бъдат с мен. Посвещавам титлата на първата ми треньорка, която почина миналата година", завърши носителят на 7 титли от турнири от Големия шлем./БЛИЦ