Носителят на 17 титли от “Големия шлем” и световен №1 Новак Джокович отговори на критиките на западните страни срещу провеждането на демонстративния и благотворителен турнир Adria Tour. Първото издание на надпреварата беше миналата седмица в сръбската столица Белград, а сега предстои втората порция в хърватския град Задар.

“Чух негативните изказвания по наш адрес, идващи най-вече от Запада. Че не сме спазвали дистанция, пускали сме деца и публика, а по това време на запад имало карантина. Трудно е да се обясни на някои хора, че ситуацията в Сърбия и околните страни е много по-различна. От първия ден организацията на Adria Tour е протичала съвместно всички разпоредби на правителствата и са взети необходимите предпазни мерки. Никога не сме нарушавали правила, изчакахме търпеливо да паднат ограниченията“, сподели Ноле пред „Евроспорт“.

„Много съм доволен, защото за толкова малко време осъществихме това събитие, което е много добро не само за тениса, а и за спорта като цяло. Обикновено за такива събития са необходими шест месеца, а ние само за един успяхме да го направим. Положихме много усилия и постигнахме голям успех”, добави най-добрият сръбски тенисист.

33-годишният сърбин призна, че няма търпение да играе на "Ролан Гарос", като не се ангажира с участие на US Open, но се надява, че въпреки кризата, свързана с пандемията от COVID-19, в Ню Йорк ще се получи "прекрасен турнир".

"Изключително щастлив и развълнуван съм, че всички турнири, особено тези от "Големия шлем", работят по организацията на събитията си. Завръщането на тура е фантастична новина. Сигурен съм, че говоря от името на всички играчи и фенове, на всички, които са част от екосистемата на тениса. Точно това чакахме през всичките тези месеци. Надяваме се и се молим турът да бъде подновен много скоро. Мисля, че много хора бяха скептично настроени, особено за турнирите в САЩ, като се има предвид през какво са минали Съединените щати като държава по време на тази пандемия. Така че много хора, включително аз, бяха много скептични по въпроса дали това ще се случи или не“, коментира Джокович за US Open.

"Разбира се, "Ролан Гарос" е с нови дати на провеждане в календара и съм доволен, че успяха да спасят надпреварата, защото разбирам усложненията и предизвикателствата, свързани с организацията на турнира. Прекрасно е, че имаме покрив на "Филип Шатрие" (централния корт на "Ролан Гарос") тази година, така че това са позитивни неща и чакам с нетърпение турнира. Все пак това е един от най-важните и хубави турнири в света. Винаги е удоволствие за мен да играя там и нямам търпение отново да бъда там", каза Ноле за най-престижния турнир на клей, който ще започне на 27 септември, а квалификациите стартират на 21 септември.