Световният №1 в тениса Новак Джокович призна, че е можел да шокира всички още през 2010 година с изненадващо решение. Сърбинът обмислял тогава да сложи край на кариерата си след разочароваща загуба от австриеца Юрген Мелцер на "Ролан Гарос". Ноле имаше два сета аванс и отпадна на четвъртфиналите след 6:3 6:2, 2:6, 6:7(3), 4:6.

"Плаках след отпадането. Беше много труден момент. Исках да приключа с тениса, защото виждах всичко в черно. Но това беше преобразяване за мен, защото след тази загуба аз се освободих. Бях спечелил Откритото първенство на Австралия през 2008 година, бях номер 3 в света, но не бях доволен. Знаех, че мога да постигна повече, но губех най-важните мачове срещу Федерер и Надал. От този момент напрежението падна от плещите ми. Започнах да играя по-агресивно. Това беше повратната точка", коментира 32-годишният сърбин, който след онзи момент добави още 16 титли от „Големия шлем“, като последната 17-а бе спечелена в епичен петсетов финал на "Уимбълдън" миналата година срещу швейцареца Роджър Федерер (Швейцария), в който отрази 5 мачбола.

"Това беше един от най-красивите мачове, които съм играл, заедно с финала в Австралия срещу Надал през 2012 година. Това са уникални двубои, в тях се случи всичко. Може би за първи път не допуснах грешки и в трите тайбрека. Такива мачове се получават веднъж или два пъти в кариерата и се радвам, че успях да се преборя с величие като Роджър на толкова престижната сцена“, добави още Джокович.