Световният №1 на ATP Новак Джокович ще пристигне за турнира в Дубай идната седмица като гражданин на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Сръбският тенисист получи така наречената „златна карта“, която всъщност е 10-годишна виза за пребиваване в страната, съобщава Gulf News.

Ноле се нарежда до бившите футболисти Луиш Фиго и Роберто Карлош, настоящите Пол Погба, Ромело Лукаку и Миралем Пянич, както и петкратният носител на „Златната топка“ - Кристиано Роналдо, които също притежават въпросната „златна карта“. Тя се издава от шейх Мохамад бин Рашид Ал Мактум, който е вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ. В началото на февруари той реши „златни карти“ да се дават и на известни спортисти, след като първоначално те важаха за инвеститори, предприемачи, изпълнителни директори, учени и студенти със забележителни успехи.

Програмата на шейха е създадена от управляващите през май миналата година, а целта е да се привлекат инвестиции в страната, да се стимулира развитието на бизнеса и да се привлекат таланти. Над 400 инвеститори и бизнесмени, както и семействата им, са се възползвали от възможността.

Своите „златни карти“, даващи възможност за по-дълго оставане в страната, чакат още бившите футболисти Дидие Дрогба и Ерик Абидал, както и рекордьорът с 20 титли от Големия шлем в тениса Роджър Федерер. Всички те разполагат с имоти в страната.