Световният №1 Новак Джокович се завръща отново на корта след претърпяната травма в рамото. Сърбинът е топ поставен в турнира от категория ATP 500 в Токио и започва участието си срещу квалификант. При успех 16-кратният шампион от Шлема ще играе в следващия кръг срещу Ян-Ленард Щруф или представителя на домакините Го Соеда.

Миналогодишният шампион приключи участието си на US Open на 1/8-финалите в мач срещу Стан Вавринка, след като изостана 4-6 5-7 1-2 и се отказа заради контузия. Сърбинът, който има проблеми с рамото още от началото на турнира, отпадна преди 1/4-финалите за първи път от 2006 година насам. До последно не бе ясно дали Новак ще играе в Токио, но той неколкократно изрази желанието си за първи път в своята кариера да пристигне в японската столица.

Ако започне с два успеха, топ поставеният ще продължи на 1/4-финал, където възможните му съперници са петият в схемата Лука Пуй, Хуберт Хуркач, Жоао Соуса или Йошихито Нишиока.

В половината на 16-кратния шампион от Големия шлем са също така третият поставен Давид Гофен и шестият в схемата Марин Чилич. Белгиецът започва срещу Пабло Кареньо Буста, докато хърватинът ще играе с Юичи Сугита. В тази част е и Денис Шаповалов.

Вторият в схемата Борна Чорич започва срещу японеца Таро Даниел, а първият му възможен поставен опонент е Алекс дде Минор. В тази половина е още Беноа Пер и Тейлър Фриц, които започват съответно срещу квалификант и Рейли Опелка.

В същото време Новак Джокович се записа за турнира на двойки, където ще си партнира със сънародника си Филип Краинович. Двамата ще играят в първи кръг срещу четвъртите в схемата Мате Павич и Бруно Соареш. В половината им са още Никола Маю и Едуар Роже-Васлен, които са втори поставени.

Първи в схемата са Марсел Гранойерс и Орасио Себайос.