Новак Джокович спази обещанието си един да говори подробно за всичко, което се случи на Аустрелиън Оупън. Легендарният сръбски тенисист даде ексклузивно интервю пред ВВС, в което отсече, че предпочита да пропусне бъдещи тенис трофеи, отколкото да бъде принуден да се ваксинира срещу COVID-19.  Той уточни, че не трябва да го свързват с движението на антиваксърите и подкрепя правото на избор на всеки човек. Джокович на края на интервюто направи изключително шокиращо разкритие, заявявайки за първи път коя е истинската причина за депортирането му от Австралия. 

На въпрос дали би жертвал Откритото първенство на Франция и Уимбълдън, Ноле отсича: "Да, това е цената, която съм готов да платя".

ВВС припомня, че сърбинът беше депортиран от Австралия, след като правителството отмени визата му.

34-годишният Джокович заяви, че е получил медицинско освобождаване, за да влезе в страната и за да играе на Australian Open, тъй като наскоро се е възстановил от COVID-19.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн

Въпреки това, министърът на имиграцията на страната Алекс Хоук лично отмени визата на носителя на 20 титли от Шлема  с мотива, че присъствието му може да предизвика "граждански вълнения" и да насърчи настроенията срещу ваксините.

"Австралия беше с най-строгия локдаун, който имахме по време на пандемията. Мога да си представя какво им е било на австралийците и им симпатизирам. Разбирам раздразнението, но искам да кажа, че винаги съм следвал правилата. Получих имейла, който получиха всички състезатели, и там я имаше възможността за медицинско изключение. Бях готов да не отида в Австралия, въпреки че много обичам страната. Беше трудно решение за мен, защото знаех, че ще има последствия", откровен е Ноле пред най-голямата английска медия ВВС.

"Съгласен съм, че не трябва да има специални правила за мен. Никога не съм използвал привилегиите, за да вляза в Австралия. Бях третиран като всички останали", допълва той и обяснява, че всичките му документи са били одобрени от правителството, но е бил депортиран заради специално решение на министъра на имиграцията. "Напълно съм несъгласен с това".

"Никога не съм бил против ваксинацията. Моля ви. Та на мен са ми поставяли ваксини като дете. Винаги обаче съм подкрепял свободата да избираш какво поставяш в тялото си".

„Надявам се изискванията за ваксинация в определени турнири да се променят и че ще мога да играя още много години. Но същевременно

Съм готов да се откажа от шанса да стана статистически най-титулувания тенисист на всички времена. Ще поясня защо. Защото принципите на вземане на решения за тялото ми са по-важни от всяка титла или нещо друго. Опитвам се да бъда в унисон с тялото си, доколкото е възможно.

Ноле добавя, че винаги е бил страхотен последовател на благополучието, здравето и храненето и че решението му е било частично повлияно от положителното въздействие, което фактори като промяна на диетата и режима на сън са имали върху способностите му на спортист.

Джокович заяви че "държи ума си отворен" относно възможността да бъде ваксиниран в бъдеще, "защото всички се опитваме да намерим заедно най-доброто възможно решение за прекратяване на COVID".

"Никога не съм бил против ваксинацията. Разбирам, че в световен мащаб всички се опитват да положат големи усилия в справянето с този вирус и да се надяваме, че скоро ще се сложи край на пандемията“, каза още Ноле, който е отгледан сред две войни в бивша Югославия от родителите си, които продават семейното злато и преговарят с лихвари, за да финансират участието му в турнири.

ВВС припомня, че Джокович владее цели шест езика и е либертарианец, който силно вярва в индивидуалната автономия.

„Не мога повярвам, че някой си е мислил, че съм се стремял да получа положителен PCR тест, за да отида в Австралия."

Попитан дали знае да е имало опит за подправяне на някой от тестовете, които е направил за COVID (по-рано този месец разследване на BBC постави под съмнение момента на положителен тест), той е категоричен - не.

 Ноле също така даде повече подробности за времето, прекарано в ареста, докато беше в Мелбърн миналия месец

"Бях наистина тъжен и разочарован от начина, по който всичко завърши за мен в Австралия", казва той. "Не беше лесно."

Молбата му за медицинско освобождаване е направена анонимно и е приета от два независими австралийски комитета. Имаше обаче отделна декларация за пътуване, която включваше грешка.

"Абсолютно грешката в декларацията за виза не е направена умишлено", обясни Джокович.


"Това беше прието и потвърдено от Федералния съд и самия министър в Министерството на имиграцията в Австралия. Така че всъщност хората вероятно не знаят е, че не съм бил депортиран от Австралия въз основа на това, че не съм бил ваксиниран, или че съм нарушил някакви правила или че съм направил грешка в декларацията си за виза. Всичко това всъщност беше одобрено и потвърден от Федералния съд на Австралия и министъра на имиграцията.

Причината, поради която бях депортиран от Австралия, беше, че министърът на имиграцията използва своята преценка, за да анулира визата ми въз основа на неговото схващане, че мога да създам някакви антивакс настроения в страната или в града, с което напълно не съм съгласен", завърши Джокович. 


Снимки: Profimedia.bg