Новак Джокович (Сърбия) победи Стефанос Циципас (Гърция) с 2-0 (6:0, 7:6 (7:5) в тазгодишния финал на тенис турнира в Рим, записа седми успех в деветия сблъсък помежду им и спечели първи трофей за сезона.

Сърбинът взе първия сет за половин час, след като успя да пробие съперника си на нула още в първия гейм. Далеч по-оспорвани бяха останалите, в които гъркът подаваше - третият и петият, завършили също в полза на Джокович, съответно при първия и третия брейк бол (6:0).

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Вторият сет започна без пробиви и след като взе две поредни свои сервис гейма, Циципас успя да поведе с 3:1 при подаване на Джокович. Гъркът затвърди аванса си (4:1), а след това пропусна да пробие сърбина - 4:2. Последва размяна да спечелени сервис геймове, като при 5:3 Джокович проби за 5:4, а след това затвърди пробива за 5:5. Циципас поведе с 6:5 след сервис на нула, след което същото направи и сърбина за 6:6 и прати мача в тайбрек.

В него играта тръгна точка за точка, но при 2:2 Джокович проби сервиса на съперника си. След това последваха две поредни точки за сърбина и аванс за 5:2. Циципас върна интригата и остави всичко да се реши при 5:4 и сервис за Джокович. Сърбинът обаче се прокука и позволи резултатът да бъде изравнен (5:5). Водачът в ранглистата при мъжете все пак стигна до победата след 6:5 при свой сервис и пробив при подаването на Циципас за крайното 7:5.

Така Джокович спечели шестия си трофей в Рим и на 34 години стана най-възрастният шампион в турнира. Сърбинът поведе с два Мастърс трофея на Рафаел Надал, като вече има 38, а испанецът 36.