Новак Джокович спря победната серия на Рафаел Надал от 26 мача. Испанецът зае мястото на сърбина като номер 1 в света, но Ноле защити тилата си в Пекин след успех с 6:3, 6:4 на финала.

Джокович изигра перфектен мач, изпълнен с чисти удари, множество уинъри, агресивен тенис и като цяло заслужено надигра непобедимия до този момент на хард Рафаел Надал. А към това добавете и безпощадното представяне в сервис геймовете му, в които за целия мач Рафа така и не успя да достигне дори до дюс, а само веднъж спечели две точки в гейм, в който посрещаше.

Още от самото начало на финала Ноле започна уверено и търсеше развръзката в разиграванията, рискувайки в моментите, когато имаше възможност да нанесе печеливш удар и усилията му бяха възнаградени с ранен пробив и преднина от 3-0 гейма. До края на първата част Ноле бе почти перфектен в своите подавания, давайки всичко на всичко една точка на противника си и оставяйки Надал без никакви шансове да се върне в сета.

Всъщност в този първи сет Новак се представи впечатляващо в своите геймове, печелейки 20 от общо 22 разигравания , а още в първия гейм на втората част уникална защита на сърбина предизвика грешка от ракетата на Надал и доведе до ранен пробив. Проблемите за Рафа не спряха дотук и малко по-късно испанецът бе изправен пред още няколко брейкбола, но този път успя да се спаси.

В същото време Джокович продължаваше да бъде все така безпощаден в своите подавания, за да се стигне до ситуация, в която при 5-4 сервираше за мача. Последва нов спечелен на нула сервис гейм и четвърта титла в Пекин, а днешния успех означаваше и край на негативната серия от три поредни загуби от Надал и 16-а победа от общо 38 срещи с испанеца.