Новак Джокович спечели за четвърти път в кариерата си силния тенис турнир в Маями, след като на финала срази Рафаел Надал със 6:3, 6:3. Два от тези четири трофея на Ноле дойдоха именно след победа над Рафа - през 2011 г. след тайбрек в третия сет и сега. Така сърбинът задмина легендарния Андре Агаси по титли от сериите Мастърс, въпреки че американецът е рекордьор със 6 спечелени трофея в Маями.

Джокович доминираше напълно срещу световния номер 1 и поставен като водач в схемата Надал и заслужено триумфира с титлата. Ключовият момент в първия сет бе при резултат 3-2 гейма, когато Ноле стигна до пробив, оказал се решаващ за изхода на сета. Сърбинът не спря дотук и добрата игра му донесе нов пробив на старта на втория, а до края а сета продължи да сервира все така великолепно и не даде дори точка за пробив на противника си. Така Джокович записа 18-а победа срещу 22 загуби от Надал и спечели 43-а титла в кариерата си.

През 2011 годин бе първият за Новак дубъл със спечелване на турнирите в Индиън Уелс и Маями, а сега отново успя да постигне това, и то отново след победа над Надал на финала. Сърбинът е вторият тенисист в историята след Федерер, печелил на два пъти титлите в Индиън Уелс и Маями в една календарна година.

Това е 18-и трофей за Джокович от сериите Мастърс и по този начин той задмина легендарния Андре Агаси, който има 17 титли от тези турнири.