Един от най-добрите тенисисти в историята има рожден ден днес. Легендарният Андре Агаси става на 50 години. Роден е в Лас Вегас, а в жилите му тече иранска и арменска кръв.
Агаси има и 17 титли от серията "Мастърс" и общо 60 трофея на сингъл, което му отрежда 10-о място в "Оупън ерата".

Печелил е 8 титли от Големия шлем – 1 „Уимбълдън“ (1992), 2 US Open (1994 и 1999), 4 Аустрелиън оупън (1995, 2000, 2001 и 2003), 1 Ролан Гарос (1999).

Той е първият тенисист в „Оупън ерата“, който печели всички турнири от Шлема на три различни настилки.

Той е първият тенисист в историята, спечелил всички турнири от Шлема плюс олимпийска титла на сингъл. Окичва се със златен медал от Игрите в Атланта през 1996 година.

За първи път става №1 в света на 10 април 1995, като прекарва на върха на ранглистата на ATP общо 101 седмици (9-о място в "Оупън ерата").

Трикратен носител е на "Купа Дейвис" със САЩ (1990, 1992, 1995).

Агаси става първият играч в "Оупън ерата", който печели 4 пъти Australian Open. По-късно това негово постижение е засенчено от Роджър Федерер и рекордьора Новак Джокович, който е с 8 титли в Мелбърн.

Любопитно за отбелязване обаче е това, че Агаси дебютира на Откритото първенство на Австралия едва през 1995 и още при първото си участие печели трофея.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

Само петима тенисисти са печелили поне по веднъж всеки един от турнирите от "Големия шлем" в "Оупън ерата" и един от тях е Агаси. Преди него това постига само Род Лейвър (единственият, който го прави в една календарна година в "Оупън ерата"), а след него успяват тримата тенори на съвременния тенис - Рафаел Надал, Роджър Федерер и Новак Джокович.

 Печели първата си титла от Шлема на Уимбълдън, когато на 5 юли 1992 година в епичен мач побеждава хърватина Горан Иванишевич.

През 1999 година, когато влиза в историята с титлата на „Ролан Гарос“, играе феноменален мач с украинеца Андрей Медведев на финала. Агаси губи с 0:2 сета, но следва драматичен и исторически обрат.

Ник Болетиери, световноизвестният треньор, неведнъж е твърдял: „Агаси е най-големият талант в цялата история на тениса“. Заради лудостта си обаче (която, всъщност, е част от чара му) Андре не успява да спечели повече от 8 титли в Шлема. Но и толкова са достатъчни, за да бъде легенда.

Андре беше ексцентрик на корта и изключително харизматичен, а фенките буквално полудяваха от привлекателния му вид.  Излизаше с многоцветни тениски на корта, даже и с леко скъсани дънки. Това още повече побъркваше почитателките му и вбесяваше организаторите на турнирите по тенис. Заради облеклото си даже е глобяван на „Уимбълдън“.

Агаси разкрива много истини за себе си (някои даже скандални) в своята автобиография. Напълно откровено обявява, че насила е станал тенисист под строгия надзор на баща си. И разкрива как от ревност е изпочупил повечето трофеи, които красят дома му. Но като че ли най-смразяващо е признанието му, че през 1997 година се е провалил на допинг тест, но се разминава с наказанието. Книгата е страхотна. Такъв беше и Андре на корта. Особено с фамозния си ретур, какъвто даже Надал, Джокович и Федерер нямат. 

В периодите, когато формата му беше спаднала, в Америка се шегуваха, че докато основният му опонент Пийт Сампрас се поти на корта, Агаси се потял в частния самолет на Барбара Стрейзънд, която му беше любовница. 

Агаси слага край на професионалната си кариера на 36-годишна възраст – на 3 септември 2006. В последния си мач той губи в третия кръг на US Open от германеца Бенямин Бекер, когато е измъчван от нечовешки болки в гърба.

В личен план Агаси има един неуспешен брак с актрисата Брук Шийлдс. През 2001 той се жени за легендарната германска тенисистка Щефи Граф, която е с една година по-голяма от него. Двамата са щастливи и до днес, имат две деца. Доскоро Андре бе част от треньорския екип на Григор Димитров.