Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Втората ракета на България Димитър Кутровски е дал положителна допинг-проба на турнир в САЩ, съобщи БФТенис. 24-годишният Кутровски е хванат със забранената субстанция "метилхексанамин" в състезанието в Сан Хосе в средата на февруари. БЛИЦ припомня, че през 2005 година Сесил Каратанчева също "изгоря" заради употреба на допинг.  

Любопитното е, че със същата субстанция бяха заловени тримата футболисти на ЦСКА Костадин Стоянов, Тодор Янчев и Румен Трифонов.

Българинът направи най-доброто представяне в кариерата си в надпредвара на АТП, като премина през квалификациите и достигна до четвъртфиналите. Кутровски има забрана да се състезава от Международната тенис федерация (ITF) до излизането на решение по случая. Той със сигурност ще загуби спечелените 57 точки за световната ранглиста и 15580 долара.

В последвалото разследване на ITF е установено, че българският тенисист не е употребил умишлено забранния стимулант, а поради незнание е използвал продукт, съдържащ "метилхексанамин". По време на турнира Кутровски е закупил и използвал азотния буустер "Jack3d" за подобряване на концентрацията и издръжливостта, след като е проверил в списъка със съдържащите го вещества, че няма такива от забранителния списък на УAДA. Проблемът е, че забраненият "метилхексанамин" е бил изписан с друго име на етикета на продукта - 1,3-диметиламиламин, което на практика е същото вещество, което обаче не е в списъка на УАДА.

Преди няколко седмици антидопинговата комисия на ITF излезе с официално становище за редица случаи на състезатели, тествали положително за "метилхексанамин" поради същата причина. В съобщението се казва, че това вещество е познато с още над 10 имена и се открива в много продукти, в чието съдържание е описано с някои от синонимите. Въпреки това, ITF се позовава на антидопинговия кодекс на УAДA, според който състезателите носят отговорност за всички вещества, попаднали в тялото им.

Българска федерация по тенис не е страна в подобни случаи и не бе информирана от ITF преди обявяването на самото решение. Димитър Кутровски обаче постъпи коректно и съобщи на БФТ още след излизането на положителната проба. Тази информация бе конфиденциална съгласно антидопинговия регламент на ITF.

"Изключително много съжаляваме за нелепата ситуация. Димитър Кутровски бе много важна част от националния ни отбор и със сигурност ще разчитаме на него след възстановяването на правата му. Вярваме, че той ще намери сили да превъзмогне тази тежка ситуация. Дими може да разчита на нашата подкрепа в рамките на позволеното, според решението на ITF", коментира капитанът за Купа "Дейвис" и вицепрезидент на БФТ Огнян Илиев. Ситуацията с Димитър Кутровски е нещастно потвърждение за ползата от решението на БФТ да разшири антидопинговата си програма. През тази година федерацията организира семинари на тази тема с най-добрите състезатели в различните възрастови групи, водени от специалиста д-р Георги Попов.