Тенисът може да се промени коренно от днес със стартирането на младежкия турнир в Милано. От АТП решиха да експериментират с някои нововъведения в надпреварата, която не случайно носи името "Следващото поколение". Дали ще гледаме тенис от следващо поколение в бъдеще обаче, зависи дали експериментът ще е успешен.

А той (експериментът) ще действа в няколко посоки. Първото ново нещо ще е комуникацията между играч и треньор между сетовете. Разрешава се доиграване на разиграването на сервис, след който топката среща мрежата. Намалява се времето и броят на медицинските паузи, като всеки ще има право да вика медицинските лица по веднъж за 5 минути. Съкращава се времето за изпълнение на сервис, като изпълняващият трябва да удари топката до 25 секунди след края на предходното разиграване, както и времето за загрявка (5 минути). Ще бъдат премахнати т.нар. линии за тенис на двойки от корта, а феновете ще могат да се движат свободно из трибуните, на влизат и излизат, с изключение на местата непосредствено зад двамата.

Променя се и форматът на сетовете, като вместо 2 от 3 с по 6 спечелени гейма (общо поне 12), всеки ще трябва да победи в 3 от 5, но от по 4 гейма (пак 12 спечелени). Премахват се грешките по време на разиграване, заради което няма да има съдии на линиите, а само един главен на стола, което ще наложи използването на системата "Ястребово око".

Mtel Sport 1 ще излъчва този много интересен турнир като между вторник и четвъртък мачовете за деня ще бъдат четири - два в дневната сесия от 15 часа и два във вечерната от 20:30 часа. В петък полуфиналите са от 20 часа. В неделя по това време започва двубоя за трето място, а след него е и големият финал.