Повечето от експертите по антидопинговите въпроси очакват най-малко 2 години наказание за Мария Шарапова. Най-популярната руска тенисистка призна, че е дала положителна допинг проба по време на „Аустрелиън Оупън”, след като в продължение на 10 години е взимала лекарството "Милдронат". Познатата и като „Мелдониум” сусбтанция е забранена от Световната Антидопингова Агенция от тази година.

"Това е субстанция, която е смятана за такава от по-сериозната категория. Не е такава, която може да се купи в аптеката, или такава, която може да бъде приета случайно, без да се има предвид, че подобрява представянето. Защото тя има такива свойства. Санкцията вероятно ще е четири години, но ако защитата може да убеди, че става дума за това, че е приемала субстанцията без намерение да подобрява представянето си, и докаже, че го е ползвала преди за лечение, тогава може да се намали до две години”, коментира бившият шеф на Британската Антидопингова Агенция Мишел Верокен пред Sky Sports.

Германският антидопингов експерт Фриц Зьоргел също е на мнение, че най-платената спортистка в света и бившия приятелка на Григор Димитров ще бъде отстранена за поне две години.

„Няма значение колко дълго е вземала. И ако вече го е взимала 20 години. От 1 януари това е допинг средство. В момента не мога да си представя, че тя няма да бъде наказана за най-малко 2 години. Би било лошо, ако се избегне санкция, когато е направено признание, че лекарството е вземано вече 10 години”, заяви Зьоргъл пред немската телевизия Sky Sports News HD.

Със сигурност Шарапова ще трябва да върне спечелените 400 000 хиляди долара от наградния фонд на „Аустрелиън Оупън”.

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА С ДОПИНГА НА МАРИЯ ШАРАПОВА - ТУК !!!