Световният №7 Холгер Руне, който отстрани Новак Джокович на четвъртфиналите, победи четвъртия в света Каспер Рууд с 6:7(2), 6:4, 6:2 за 2 часа и 43 минути в полуфинален мач на Мастърса в Рим на червени кортове. В двубоя за титлата датчанинът ще спори с победителя от двойката Даниил Медведев – Стефанос Циципас.

Първият сет бе изключително равностоен, като и двамата успяха да спечелят всяко едно от подаванията си. В шестия гейм Руне спаси 3 брейк-пойнта. Първата част стигна до тайбрек, който бе категорично спечелен от Рууд със 7:2.

След като датчанинът и норвежецът спечелиха първите си два сервис-гейма във втората част, Руне проби в петия гейм и поведе с 3:2. Рууд върна пробива в осмия гейм за 4 равни. Той успя да спаси два брейк-пойнта при следващото разиграване и поведе с 5:4, след което стигна до пробив на 0 и изравни резултата при сетовете, затваряйки частта при 6:4.

Третият сет започна с по един гейм на 0 и за двамата. В четвъртия гейм Руне проби, последва нов гейм на 0 и преднина от 4:1. Рууд спечели подаването си с 40:15, за да се стигне до нов гейм на 0 за Руне. Датчанинът проби в осмия гейм и го спечели с 6:2, с което стигна и до крайния успех в мача.