Италианецът Яник Синер и руснакът Даниил Медведев ще се срещнат в мач за титлата на тенис турнира в Маями от сериите Мастърс 1000, който е с награден фонд от 8,8 милиона долара.

Синер, който е №11 в света , се наложи над лидера в ранглистата на АТР и миналогодишен победител Карлос Алкарас с 6:7 (4), 6:4, 6:2. Мачът продължи 3 часа и 3 минути. След това поражение Алкарас ще загуби лидерската си позиция в световния тенис, а №1 от понеделник отново ще стане Новак Джокович.

Синер и Алкарас направиха страхотен мач. Италианецът, който в третия кръг елиминира Григор Димитров, поведе с пробив за 4:2, но 19-годишният Алкарас върна брейка и дори имаше сетбол при 6:5. В крайна сметка испанецът спечели първата част след по-хладнокръвна игра в тайбрека.

Във втория сет Яник Синер започна много по-убедително и направи пробив още в първия гейм, а след това повтори за 5:4, след като Алкарас направи рибрейк и изравни за 2:2. Испанецът контузи пръст на лявата си ръка при подхлъзване и поиска пауза от около 5 минути. След това той очевидно имаше мускулен проблем на крака. Синер се възползва от по-слабата подвижност на съперника си, за да доминира срещата до края и благодарение на нови два пробива в решителния сет стигна до победат.

Така Синер, който бе финалист в турнира през 2021 година, ще се изправи в сблъсък за титлата срещу Даниил Медведев. За руснака това е пети пореден финал, но първи в Маями. Той се наложи над сънародника си Карен Хачанов със 7:6 (5), 3:6, 6:3 и ще се бори за четвърта титла през 2023 година.