В началото на седмицата вниманието на тенис феновете бе привлечено от интересна новина. Украинецът Артьом Бахмет не спечели нито една точка в продължение на целия мач и загуби от тайландеца Критин Коайкул с 0-6 0-6 за само 22 минути.

Двубоят им бе от квалификациите на един от фючърсите в Доха, Катар с награден фонд от 15 хиляди долара.

Няма цялостен запис на срещата, но видео от последния гейм стана изключително популярно в социалните мрежи. На него се вижда тоталната липса на координация и каквато и да е тенис подготовка на Бахтем. Украинецът изглежда така сякаш за първи път в живота си хваща ракета.

Артьом бе заклеймен като „най-некадърния“ тенисист в света заради безобразното си представяне. Но мачът породи и съмнения за черно тото.

Невиждано! Ето го най-слабия тенисист в света ВИДЕО

„В руски форум, посветен на тенис залози, се появиха информации, че Бахмет е дал мача, придружени с няколко скрийншота на направени залози в Bet365. Един от потребителите се похвали: „Залозите на този мач платиха за едноседмично пътуване за двама до Дубай, че и отгоре”, пише британският „Телеграф“.

В тениса победа с 6-0 6-0, при която си спечелил всичките 48 точки, се нарича „златен мач“. Но не е толкова рядко срещана гледка, колкото може би си мислите.

Нискоразредните турнири като този в Доха често имат трудности да попълнят бройката си тенисисти. Затова дават уайлд кард на всеки член на Международната федерация по тенис (ITF), който може да си позволи да си плати входа за турнира.

Такъв е случаят и с Артьом. Все още не е ясно дали той наистина е тенисист, или просто любител на спорта, който е успял да се сдобие с членство в ITF и да се пробва на турнира в Доха. В сайта на ITF няма никаква информация за Бахмет, освен че е на 22 години и че има една-единствена загуба в кариерата си, като най-вероятно става въпрос именно за тази в Доха.

Подобни „златни мачове“ се случват от време на време в квалификациите на малките турнири. В квалификациите на фючърс в Чехия през тази година французинът Дан Адид, който в момента е под №245 в света, разгроми сънародника си си Фреди Приотон в рамките на 30 минути, без да му даде нито точка.

Но досега не е имало нито един подобен „златен мач“ в турнири на ATP или WTA. Все пак, там нивото на професионализъм е далеч по-сериозно, а и подобна загуба би донесъл вечен срам на загубилия.

Но сме ставали свидетели на „златни сетове“ и на големите турнири. Ярослава Шведова, например, спечели първите 24 точки срещу Сара Ерани в третия кръг на Уимбълдън през 2012-а в рамките на само 15 минути. Впоследствие, Ерани загуби с 0-6 4-6, въпреки че само няколко седмици по-рано бе достигнала до финала на Ролан Гарос.

„Златни сетове“ е имало и при мъжете. През 1982-ра пък американецът Бил Санлон печели всички точки от сета в мач срещу бразилеца Маркос Хосевар на турнир в Делрей Бийч, Флорида.